Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tradicija Pomurja v novi obleki

28. mar

Kdo bi si mislil, da »uzakonjena« tradicija Prekmurja in Prlekije, ki jo – vsaj tisto na krožnikih, poznamo kot zelo izdatno v vsakem pomenu, dovoljuje preobrazbo!? To so včeraj potrdili osnovnošolci v okviru projekta Kuhnapato, ki so v BTC Murska Sobota pred trgovino Interspar uprizorili predstavo za pomniti. Njihova naloga se namreč glasi: regijsko ali krajevno značilne jedi pripraviti v obliki, ki je primerna današnjim potrebam telesa, se pravi: manj maščob, mesa in pšenične moke. Zagovorniki tradicije bi vsaj v tem koncu Slovenije z lahkoto oporekali. Vendar bi se zmotili.
Navdušili so številno občinstvo z »lahko« prekmursko gibanico brez sladkorja in testa, pa langašem z jogurtom namesto krompirja, ta-pravimi žganci s kislim zeljem, sarmice pa so zavijali, kot da to počnejo že vse življenje
Vse to pa ni bila le enodnevna »muha«. S projektom se namreč znanja in veščine ter prepričanja o prilagoditvah jedi, trudimo vcepiti dolgoročno – tako otrokom, kot preko njih nam vsem. Pohvala skupine, da so svoje šolsko kuharsko osebje, ki se prav rado oklepa zakorenijneih prepričanj iz preteklosti, uspeli »premakniti«, jim dokazali, da se tudi v veliki kuhinji lahko »preživi« brez pšenične moke in pretiranih količin maščob (na vsakodnevni ravni!), je zmaga! Tokrat majhna – lokalna, a take na različnih koncih Slovenije sestavljajo velike dosežke, ki se sicer ne merijo v številkah, a morda še bolj pripomorejo k zagotavljanju dolgoročnega zdravja in zadovoljstva nas vseh.