Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuhali bomo za vas

4. apr

Otroci slovenskih osnovnih šol v projektu Kuhnapato pod okriljem Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje in generalnim pokroviteljem Spar Slovenija, odkrivajo vzroke in posledice prehranjevanja včasih, preko medgeneracijske komunikacije se seznanjajo z domala pozabljenimi jedmi, postopki priprave in sestavinami, ki zaznamujejo način bivanja v času, ko še ni bilo hladilnikov. Spoznavajo zakonitosti prazničnih in ob prazničnih jedilnikov, potreb telesa v določenem letnem času in danosti narave. Z vsem tem seznanjajo svojo generacijo, kot najboljši medij. Zadnji dve šolski leti se to dogaja na razširjeni ravni, saj osnovnošolci kuhajo zdrava tradicionalna kosila v velikih šolskih kuhinjah svojim sošolcem, podružničnim šolam in vrtcem. S tem dosegamo, da na krožnikih otrok ne ostane nič, četudi gre za popolnoma zelenjavne jedi. Spreminjamo okuse in prepričanja otrok, vplivamo na boljše odnose med generacijo in boljši učni ter uspeh na celotnem področju. K temu pripomorejo v letošnjem letu tudi Centri šolskih in obšolskih dejavnosti, ki z lastno kulinarično in kulturno dediščino seznanjajo otroke drugih regij.
Ocenjujemo, da smo v letošnjem šolskem letu, ki še ni končano (kosila v šolskih kuhinjah se bodo nadaljevala do junija, saj so učitelji sprevideli, da koristi vsem), skuhali med 10.000 in 12.000 obrokov, pri projektu je sodelovalo preko 2500 otrok neposredno, posredno pa večji del osnovnošolske generacije.
Nekaj jedi, ki so jih ponudili sošolcem, bodo v butičnih izvedbah, ki jim zavidajo najboljši slovenski kuharji, ponudili javnosti, kupcem trgovin Spar in Interspar. Le-ti bodo sodelovali v obliki degustacij in ocenjevanja jedi. Na podlagi števila glasov se bodo izbrale jedi / šole, ki se bodo predstavile ponovno v okviru sklepnega dejanja konec maja.