Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Že 10. zbirka receptov!

22. okt

 

Za nami je jubilejno, deseto leto obstoja, predvsem pa raziskovanja lastne kulturno-prehranske dediščine. Na tisoče slovenskih osnovnošolcev je pripomoglo k temu, da danes ne rabimo več govoriti o »izumiranju« lokalno značilnih, tradicionalnih jedi. Z njimi se ponašamo med mladimi jedci, pred slovensko strokovno in splošno javnostjo ter v tujini, kjer še posebej zaznajo atraktivnost in drugačnost slovenske kuhinje.

Med temeljne pogoje preživetja človeštva štejemo sobivanje z naravo. Tak način življenja smatramo za trajnosten ali odgovoren za živeče generacije in vse zanamce. Ceniti in znati ali hoteti vzeti, kar nam narava ponuja »zdaj«, saj to telo potrebuje »prav zdaj«, postaja ponovno spoštovana veščina. Prehrana je seveda temelj zdravja, dobrega počutja in posledično domala vseh psiho-fizičnih lastnosti. V času naših prednikov so omenjena dejstva bila logičen del vsakdana, način življenja in zagotavljanja energije. Danes se ponovno učimo: kaj jesti kdaj in zakaj. Boj proti zavržkom hrane pa hodi vštric z bojem proti lakoti.

Otroci osvajajo znanja o črpanju sezonskih sestavin iz okolice, se učijo novih ročnih spretnosti, sodelovanja, komuniciranja med seboj brez elektronskih naprav. Učijo se priprave tradicionalnih jedi na temeljih sodobnih zapovedi kulinaričnih trendov in ob enem primernejših za današnje potrebe telesa. To znanje odnašajo domov, ga širijo med svojo okolico, so vzor mlajšim ter ga ohranjajo tudi v prihodnje, kar je ne-nazadnje zaznavno pri izbiri bodočih poklicev.

V zadnjem šolskem letu smo preživeli do sedaj najbolj turbulentno obdobje, nepričakovane in spremenljive situacije, hipne priložnosti, ki so naslednji dan lahko bile že drugačne ali pa jih ni bilo več. Dokazali smo svoje kreativne sposobnosti in hitrost v organizacijskem smislu, prilagodljivost in strpnost. Vsemu temu je botrovala skupna želja po spodbujanju najmlajših k zdravemu in odgovornemu načinu življenja. Izšli smo zmagovalci! Na vseh področjih. Bil je čas za izvedbo »klasičnih« projektnih aktivnosti v šolskih kuhinjah, v gospodinjskih učilnicah ali jedilnicah, pred šolami ali na bližnjih vrtovih; in bil je čas, da pokažemo in dokažemo, čemu vse to že 10 let. Naučili smo se samostojnosti, torej kuhati doma, kar je eden od osnovnih ciljev našega projekta. Znanje, ki ga prejmemo v šoli, smo prenašali sestram, bratom, staršem, od prednikov črpali dodatne informacije, ki so popestrile naša kosila in ob tem neznansko uživali. Vsi skupaj smo dokazali, da lahko sledimo poslanstvu: uporabi predvsem zelenjave in sadja iz okolice, kreiranju tradicionalnih zdravih jedi, značilnih za svoj kraj in raziskovanju po še vedno zanimivih receptih ali postopkih, ne glede na lokacijo naše  kuhinje.

Vse zahvale s poklonom gredo sodelujočim osnovnim šolam in enotam CŠOD, ob opažanju neizmerne lojalnosti učiteljev – mentorjev, celotnih učiteljskih zborov, ki nas podpirajo in z veseljem prilagodijo delček učnega programa, po našem mnenju nujno potrebni snovi ali vseživljenjskim informacijam, ki nam kasneje omogočajo varno ali zdravo življenje.