Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Dobri vplivi domače kuhinje

27. mar

Ker v zadnjem času veliko slišimo o »negativnih vplivih« preteklega obdobja na generacijo osnovnošolcev, želimo na podlagi vnovičnega zagona (»v živo«) projekta Kuhnapato, omenjeno dejstvo demantirati, vsaj na osnovi do sedaj videnega, doživetega in slišanega, z velikim obžalovanjem, da se okusov ne da deliti preko elektronskih medijev.

Kar nekaj osnovnošolcev najrazličnejših starosti in iz najrazličnejših krajev po Sloveniji, je prijelo za kuhalnice. Seveda v okviru »mehurčkov« - kar se tiče kuhanja in postrežbe, a vseeno, se dogaja. Zaradi dolge vrste sodelovanja željnih otrok, pa učitelji – mentorji kolobarijo med skupinami in iščejo vse odgovarjajoče termine za izvedbo aktivnosti. Tudi po pouku in to sploh ni več problem – ne za otroke in ne učitelje! Vendar je to le del vsega. Vsem je namreč skupna neka vedenjska »drugačnost«, ki je skozi leta tudi ob raznolikih »superiornostih« nismo zaznali. Govorimo o različnih starostnih skupinah (od najmlajših do najstarejših osnovnošolcev).  

Naj pojasnimo, da je kuhanje – kot fizično opravilo, le del ali posledica celotnega procesa projekta. V ozadju  so spodbude k boljšem razumevanju formalnega učnega procesa, krepitvi ročnih ali fizičnih veščin, izjemna stopnja empatije med skupino in sošolci – degustatorji, organiziranost, zbranost in lojalnost, ki nas tudi po 10-letnih izkušnjah, preseneča, navdušuje! Otroci na posebne načine izražajo navdušenje, da so ponovno skupaj, pa vendar nas opremljajo z znanjem in veščinami, ki so jih pridobili doma, za domačim štedilnikom, na vrtu ali drugje, in kar so skozi obdobje »dela od doma« prenekateri tudi uspešno delili z nami.

Tako z velikim veseljem ugotavljamo, da je delo od doma obrodilo sadove na več področjih, da so otroci v šole prišli »boljši«, iz več vidikov in seveda smo zelo veseli, da lahko svoje mojstrovine ponovno izvajamo v gospodinjskih učilnicah in jih delimo vsaj s peščico sošolcev.

A, kot vemo, se dober glas širi – ne le v »deveto vas« in vrste pred vrati učilnic, od koder omamno diši po vsej šoli, se daljšajo, tudi iz zornega kota sodelovanja željnih. Torej se nam za bodočnost učenja marsikakšnih znanj in veščin skozi kuhanje, ni bati.