Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tradicionalno zdravo kosilo za slovenske osnovne šole!

16. nov

16.11.2018, na Dan slovenske hrane, se je zgodil uradni začetek osme epizode projekta Kuhnapato. Naloga glavnih akterjev – otrok slovenskih osnovnih šol je raziskovanje lastne kulinarične zgodovine in prilagoditev jedi prednikov današnjim potrebam telesa z osnovnim ciljem: spodbuditi otroke in posledično ostalo javnost k zdravemu – uspešnemu in trajnostnemu – odgovornemu načinu življenja.

 

Po treh letih, ko smo z dovoljenjem Ministrstva za zdravje in Nacionalnega instituta za javno zdravje razširili naše delo v praktično – motivacijskem smislu in otroke postavili v šolske kuhinje, ponovno beležimo izjemno število prijavljenih ustanov, med katerimi je 70 osnovnih šol in 4 enote Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki posredno nagovarjajo veliko število OŠ in s tem širijo poslanstvo projekta tam, kjer se za sodelovanje v osnovnem delu niso odločili. Tako bo preko 3000 otrok vsaj enkrat mesečno prevzelo glavno vlogo v šolskih kuhinjah ali vsaj nudilo izdatno pomoč kuharskemu osebju ter pripravljalo zdrave tradicionalne obroke za svoje sošolce.


Projekt Kuhnapato, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija in z generalnim pokroviteljem, podjetjem Spar Slovenija, s sodobnimi motivacijskimi pristopi, neformalnimi učnimi načini, zanimivo in uporabno vsebino, spodbuja mladostnike, da sprejmejo zdrav način življenja, kot samoumeven.


S sodelovanjem otrok različnih starosti, prepričanj, učnega uspeha in spretnosti, dobiva projekt tudi globok socialni pomen. Organizacija v kuhinji, raziskovalne dejavnosti, krepitev ročnih spretnosti, povezovanja znanj, veščine komuniciranja in nastopanja ter pisnega izražanja, vpogled v delo odraslih, višanje nivoja empatije,…vpliva na medsebojno spoštovanje, dvig samopodobe, kar posledično vpliva na boljše rezultate v šoli in na drugih področjih ter je nujna podlaga za splošno zadovoljstvo ali zdravje.


Z osnovnim poslanstvom: uporabiti sezonske sestavine, se ozreti po danostih narave in vzeti, kar nam ponuja ter osnovne sestavine uporabiti v vsakodnevnih - za regijo značilnih ali tradicionalnih jedeh: koristiti raznolike vrste zelenjave in sadja, v močnate jedi vplesti kaše ter se tako izogniti pretiranim količinam maščobe, ogljikovih hidratov in sladkorja, želimo mladostnike opremiti z osnovnim znanjem o prisluhu potreb telesa glede na življenjski slog.


»Kaj jesti kdaj in zakaj« nadgrajujemo z letno tematiko, ki razširja obzorje poznavanja izvora sestavin ali jedi, ki danes predstavljajo stebre ali osnovo slovenske gastronomije. Tako je letošnja naloga otrok raziskati poti in vzroke, zaradi katerih so številne jedi ali sestavine obtičale na območju Slovenije ter se prilagodile kulturnim ali geografskim posebnostim.


V sredo, 14.11.2018 smo pri delu ulovili skupino OŠ Šturje Ajdovščina, ki že osem let postavljajo najvišje standarde v izbiri jedi, uporabi sestavin in vizualnem rezultatu jedi, kar je prav tako pomemben sestavni del in spodbujevalec otrok k uživanju jedi. Njihov, preko 90 let stari vir, jih je usmeril v pripravo repe po prvotnem, najosnovnejšem receptu ter cmoke, ki so jih pripravljale njihove none. Vse to z dodatki postavljeno v današnji čas, v njihov kraj, z dodanimi zelišči ali sestavinami, ki so še »včeraj« veljale za odpadne, so z razlago poti prihoda prvotnih testenin primitivnih oblik, na naše ozemlje, ponudili svojim sošolcem.

15.11.2018 pa smo obiskali OŠ Gorje, kjer je le 5 otrok pripravljalo 300 porcij za šolo in njej pripadajoči vrtec. Ponosni na zelenjavno – telečjo obaro z maslenimi zdrobovimi cmočki so med pripravo gorenjskega kruhovega šmorna že kovali načrte o čim atraktivnejši postrežbi ter si delili naloge za zadnjo epizodo: pomivanje posode.

16.11.2018 smo bili v Središču ob Dravi, kjer je kuhalo celo mesto!..ali kot se spodobi za Slovenski dan hrane, je po tradicionalnih zdravih jedeh dišalo že na glavni cesti mimo številnih obratov, kjer se je danes kuhalo in peklo tradicionalne zdrave jedi z vonjem po jeseni in okusom po Prlekiji! Tam prav tako že 8 let oživljajo tradicijo, v akcije vključujejo tiste, ki razpolagajo še z zadnjimi ustnimi viri ali skrivnostmi skoraj pozabljenih receptov in nadgrajujejo poslanstvo našega projekta po najzahtevnejših prleških standardih, kar pomeni: vedno je lahko še bolje..tako, kljub misli, da smo doživeli že vse, presenetijo vsakič..z vsem.. s številčnostjo v projekt vključenih otrok, z vnemo, pa kulinaričnimi inovacijami na bazi tradicije in po vseh standardih zdravja..ter čuta za medgeneracijsko povezovanje, kar je temelj najvišje mode..tudi v gastronomiji.

Kuhalo se je seveda tudi na ostalih slovenskih OŠ in navduševalo otroke s tradiciopnalnimi, sezonskimi in seveda zdravimi jedmi!
Po videnem sodeč, se nam obeta okusna, zdrava sezona na temeljih tradicije zato velja le dodati: Dober tek Slovenija!