Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuhnapato na Svetovnem Prehranskem Forumu

20. okt

Projekt Kuhnapato v okviru stranskega dogodka v organizaciji Slovenije, ob robu Svetovnega prehranskega foruma v Rimu, 19.10.2022.

S častno misijo smo si na osnovi dolgoletnega poslanstva projekta Kuhnapato, prizadevali vplivati na mlade po svetu in jih navdušiti za sledenje dobrobitim, ki so naš cilj in prinašajo izjemne rezultate.
Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, smo z omenjenim projektom nastopili na sedežu FAO v Rimu, v sklopu predstavništva OZN. Nekajdnevni dogodek ali Svetovni prehranski forum (WFF) je z osnovno temo: »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet.« nagovoril mlade po svetu, ki so odgovorni za razvoj prehranske kulture, zakonodaje, politike, navad in možnosti.

S Kuhnapato, konkretno z otroci z OŠ Šturje v Ajdovščini, z mentorstvom učiteljice Petre Ušaj, ki v projektu sodeluje z različnimi skupinami (starostmi) otrok že 12.leto, torej od začetka, smo pokazali ali dokazali, da na videz igriv in atraktiven projekt navdušuje številne množice mladih od 6. do 14. leta starosti, v okviru vedno več slovenskih osnovnih šol in spodbuja k povezovanju danes domala najpomembnejših svetovnih polemik, znanj in veščin. Stremimo k ničelnim zavržkom hrane, česar smo se lotili na dva načina: z uporabo delov sestavin, ki so še včeraj zaključili v smeteh in z med vrstniško spodbudo, ko krožniki v šolskih kuhinjah ostanejo prazni. V svoje delo ali formalni učni proces, učitelji smelo vpletajo neformalne pristope in se z nekim minimalnim dodatnim angažmanom posvečajo mladostnikom z namenom razumeti pomen zdravega, trajnostnega – odgovornega načina življenja.

Želimo spodbuditi čim več šol ter pripadajočih javnih zavodov, da bi v šolskih kuhinjah bilo čim več sezonske hrane iz okolice, raznovrstne – predvsem zelenjave in sadja in da bi skozi spoznavanje slovenske tradicije, prehranske ter kulturne dediščine otroci znali razbrati kaj jesti kdaj in zakaj.

Počaščeni in ponosni, da smo imeli priložnost predstaviti našo vizijo in način dela v okviru stranskega dogodka na WFF, v organizaciji Slovenije, pred pomembno poubliko in zbudili pozornost ter privabili obisk samega generalnega direktorja FAO, Qu Dongyu-ja in glavnega ekonomista FAO, Maxima Torera, ki bosta dober glas o projektu nedvomno ponesla v svet.

Zahvaljujemo se Ministrstvu za zdravje, ki že 7 let sofinancira projekt Kuhnapato skozi gibanje Dober tek Slovenija in nam omogoča delovanje na celotnem področju Slovenije ter podjetju Spar Slovenija, ki s svojim prispevkom in odličnimi sestavinami za pripravo slovenskih tradicionalnih jedi, pomaga pri izvajanju že 6 let.

Menimo, da je misija uspešno opravljena, da nam je uspelo potrditi, da so prav otroci tisti, ki najučinkoviteje spodbujajo svojo generacijo ter nas vse k uživanju varne, sezonske hrane iz okolice, primerne današnjim potrebam telesa in tako skrbijo za naš boljši jutri.