Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuhna je odprta že 10.To! leto

16. okt

 

Pred nami je posebno leto. Ne le zaradi situacije, ki nam iz dneva v dan spreminja smeri načina življenja in nam narekuje prilagajanje,… tudi zaradi obletnice, ki potrjuje, da smo vsi skupaj na pravi poti. V desetih letih smo slovensko kulinarično tradicijo postavili na piedestal, bili smo med prvimi, ki smo si drznili pozabljene jedi naših prednikov iz zaprašenih knjig etnologov postaviti na krožnike, predstaviti javnosti doma in po svetu. Nedvomno smo pripomogli k razpoznavnosti male, a kulinarično bogate Slovenije.

Ob tem že ves čas dokazujemo, da nikomur ni treba biti lačen, da je hrane dovolj za vse, le ozreti se je treba po okolici, prisluhniti naravi in spustiti na plano domišljijo. Znati vzeti iz svoje okolice, vrta, sosednje kmetije, iz narave, to kar nam ponuja prav zdaj, saj to telo potrebuje prav zdaj, je domala postala umetnost ali zavidljiva veščina tudi osnovnošolcev Slovenije! Med leti smo se naučili skrbeti za zdravje nas in narave okoli nas, kar se odraža v osnovnošolskih kuhinjah, še posebej, ko otroci določijo jedilnik. Z malimi napori in redkimi sestavinami si lahko vsakodnevno pričaramo slastne obroke, ki bi nam jih zavidali zapriseženi jedci ali najboljši kuharski mojstri. Ob enem smo osvojili veščino, kako ostanke »včerajšnjega » kosila, kar najokusneje uporabiti v »današnjem« in da bo to vsebovalo vse parametre zapovedane tradicije ter zdravja. Ob raznolikih smereh poslanstva ali ciljev, je od vsega začetka prisoten boj proti zavržkom hrane, ki je nekakšna samoumevna podlaga slovenske kulinarične dediščine, saj v časih, »ko ni bilo«, je bilo na krožnikih vse, kar je ostalo od včeraj ali predvsem vse, kar danes ne znamo več uporabiti in zmečemo v smeti.

Otroci zmorejo, le usmeriti jih in zaupati jim je treba. Vse to seveda z mentorji, učitelji, ki že vrsto let dokazujejo,  da se s kombinacijo formalnega in neformalnega poučevanja pri otrocih dela čudeže. In ob enem postavljajo slovenski šolski sistem, vsaj v delu, povezanem s prehrano, med najboljše na svetu.  

V času, ki nam kroji vsakdan, pa način prehranjevanja postaja eden od najpomembnejših faktorjev za zagotavljanje zdravja. Poseganje po sezonskih naravnih sestavinah iz bližnje okolice, kuhanje doma, oz. priprava jedi brez ovitkov, prisluh telesu in njegovim potrebam v odnosu do ostalih aktivnosti so pogoj, da ostanemo zdravi. Delovati preventivno je naše poslanstvo in tako stopiti korak proti dobremu počutju, ki je podlaga za uspešno opravljanje vseh ostalih aktivnosti v šoli in izven nje.

Velikokrat smo dokazali, da je priprava hrane proces, ki zna umiriti razgretega duha, zna povezati še včeraj ne povezljive, krepi socialne vezi in spodbuja razumevanje, ki je danes poleg zdravja, izjemnega pomena. Prehranjevanje z jedmi, ki smo si jih pripravili sami ali so nam jih pripravili sošolci, sodi v proces dviga kulture prehranjevanja, ki jo danes štejemo tudi v ključno za zagotavljanje dolgoročnega zdravja. Veselimo se vsega dobrega, kar sledi in želimo Dober tek Slovenija!

Zahvaljujemo se Ministrstvu za zdravje, ki že vrsto let sofinancira naš projekt, nas usmerja k pravilnim korakom po poti zdravja in nas umešča v Nacionalni program Dober tek Slovenija ter pokrovitelju Spar Slovenija, ki nam z izdelki slovenske pridelave omogoča pripravo jedi za nas, vas in ostalo javnost.

Ob svetovnem dnevu hrane vam želimo okusen trajnostni in predvsem zdrav obrok!