Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zdravo Prehranjevanje. Zdrav planet.

12. okt

Projekt »Kuhnapato« deluje na ravni slovenskih osnovnih šol in enot CŠOD vseh regij in pokrajin. Osnovni namen ali poslanstvo je spodbuditi mladostnike k trajnostnemu ter posledično zdravemu in odgovornemu načinu življenja, to je: poseganju po sezonskih sestavinah iz okolice in pripravi le-teh v tradicionalnih jedeh, značilnih za posamezne kraje ali regije. Z raziskovanjem prehranske dediščine, geografske in zgodovinske raznolikosti posameznih skupin prebivalstva, pa med nas vračajo kulturne običaje, katerih značilnosti smo in jih še vedno najdemo »na mizah«.

Na letni ravni v projektu sodeluje preko sto osnovnih šol, ob tem pa vsako leto beležimo več sodelovanja željinih otrok vseh starosti. V skupino merljivih rezultatov tako sodi tudi številčnost pripravljenih tradicionalnih obrokov v javnih zavodih vsako leto, kot preobrazba otrok pri uživanju doma pripravljenih jedi z osnovnimi živili, učiteljev pri vzgoji in kreiranju šolskih jedilnikov, šolskega kuharskega osebja pri sodobnejših postopkih priprave jedi in posledično staršev, ki posegajo po sestavinah manjših lokalnih pridelovalcev hrane ter tako spodbujajo kvalitetno in raznoliko pridelavo le-teh. Izboljšuje se šolski jedilnik in ob enem zmanjšujejo zavržki hrane. Med ugodnosti, ki jih prinaša aktivnost sodijo tudi medvrstniške spodbude mlajšim, kot starejšim generacijam, s promocijskimi nastopi po Sloveniji pa si prizadevamo spodbuditi k omenjenemu celotno slovensko prebivalstvo.

Septembra 2018 je Evropska komisija (DG SANTE) označila slovenski projekt “Kuhnapato” za enega izmed deset najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravja in trajnostnega načina življenja.

Spomladi 2021 se je na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano projekt »Kuhnapato« priključil vse svetovnemu gibanju Food System Summit, pod okriljem OZN ter v okviru omenjenega bil večkrat virtualno predstavljen odgovornim za prehrano po svetu. Kasneje je projekt vključen v dve koaliciji, med številnimi, ki so se formirale po uvodnem delu delovanja: 1. v koalicijo za izboljšanje šolske prehrane (in težnji po zagotavljanju pravice do nje otrokom po vsem svetu) ter 2. v koalicijo za zdarv način prehranjevanja mladostnikov (tudi boj proti lakoti ali podhranjenosti in zavržkom hrane).

Po številnih virtualnih srečanjih je projekt dobil priložnost predstaviti se v živo v okviru stranskega dogodka ob robu Svetovnega prehranskega foruma (World Food Forum – WFF), ki ga organizira Slovenija. WFF bo potekal med 17. in 21. oktobrom v Rimu, na sedežu Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (Food and Africulture Organization of the UN – FAO). Tokratni svetovni prehranski forum (World Food Forum – WFF) – svetovno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva naslavlja temo: “Zdravo Prehranjevanje. Zdrav planet”.

Slovenija bo sodelovala s predstavitvijo projekta »Kuhnapato«, ki bo 19. oktobra 2022, med 12.30 in 14.00 uro. Dogodek bo z nagovorom zbranim otvorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Poslanstvo projekta bodo predstavili štirje osnovnošolci z osnovne šole Šturje v Ajdovščini in s pripravo nekaterih sezonskih tradicionalnih jedi, strokovnemu občinstvu skušali kar najbolj nazorno in okusno prikazati, kako do zastavljenih ciljev in odličnih rezultatov, z veseljem in veliko vnemo, ki dolgoročno pripomore k vsemu zgoraj omenjenemu.

Ker je Slovenija pobudnica svetovnega dne čebel, bo del predstavitve namenjen pomenu čebel in čebelarstva. Strokovnemu občinstvu bo z namenom degustacije in spoznavanja raznolikosti okusov, ki jim pogojuje biotska raznolikost Slovenije, na voljo nekaj vrst slovenskega medu in nekaterih ostalih čebeljih izdelkov. Pri pripravi jedi pa bodo med vključili tudi otroci.

Predstavitev na omenjenem dogodku bo udeležencem projekta »Kuhnapato« omogočilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.