1. Nikar ne nehaj jest
Ker imaš raztegnjen želodec, moraš večkrat po malo mleti z vmesnimi pauzami, da se tvoj želodec počasi prične krčiti in to brez muk stradanja.
2. Lakota je muka, ki ne pripelje nikamor
Če nekaj časa stradaš, prične telo kopičiti zaloge. Stradanje je izjemno mučno delo, ki zahteva izjemen karakter in odrekanje, ki pa se običajno po končani kuri sprevrže vsaj za en dan v žrtje. Efekt celotedenskega stradanja je v trenutku proč.
3. Na hladilnik obesi napis: »zdravo jem«
Vizualni efekt pogosto pripelje do rezultata prav takrat, ko naš karakter malenkost zanese.
4. Načrtuj obroke
Zakaj pa ne bi zjutraj pomislil malo v naprej in napisal, kaj in kdaj lahko ješ. Tako si delamo plane za delo, življenje in prav je, da tudi pri enem osnovnih življenjskih procesov vzpostaviš red.
5. Izumi recepte za oko in usta
- namesto, da kruh namakaš v omako ali majonezo, počni to s korenčkom ali kolerabo
- kruh zamenjaj s sirom ali rižem
- pohančke dobro odcedi ali pa jih raje predrugači v pečenčke
- pij in pij, vendar vodo in to pred obrokom in vmes čim več
6. Odvrni pozornost od hrane
- pojdi na dvorišče in se druži s sosedi
- na kolo s prijatelji
- izberi nov hobby
- riši, piši, oblikuj, če imaš ročne sposobnosti
- tvojo najboljšo prijateljico hrano naj zamenja knjiga
- pojdi k frizerju in načrtuj novo podobo
- prosi babico, naj ti odstopi del svojega vrta in zasnuj vrtiček ali pa si gredico naredi na domačem balkonu
- prični pripravljati hrano sam; pomagaj si z zdravimi recepti na tej spletni strani
7. Ne postani lačen kot volk
Hrana naj bo vedno pri roki in želodcu ne dovoli, da prične kruliti, ker bo potem kar popadalo noter tisto, kar ga bo takoj nasitilo. Narobe! Melji večkrat in po malo.
8. Jej počasi
Hrana pač ubere svojo pot in žal ne pade iz ust v želodec. Za to potrebuje svoj čas. Če vse naenkrat stlačiš v usta, hrane želodec še ne zazna in ti ne dobiš signala, da je bilo preveč. Počasno hranjenje te nasiti prej. Vsake 3 – 4 grižljaje se vprašaj, če si še lačen.
9. Jej z želodcem
In ne z očmi. No, vsekakor je pomemben videz, vendar v izogib pretiranemu hranjenju moraš upoštevati lakoto, ki nastane v želodcu in ne v glavi.