Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Starši pozor!

Po dveh mesecih je osebnosti mlajših let, ki še ni pojedla vse psihološke znanosti, ki je v dvomih in ne zna vprašati, ali ji manjka samozavesti in gre nekam v neznano, težko stopiti tudi pred že poznane sošolce. 
Kaj šele, če gre v šolo prvič, če zamenja kraj in s tem šolo, če iz osnovne presedla na srednjo šolo ali pa samo v višjo - predmetno stopnjo osnovnošolskega programa.
Pripomočki:

 

1. Stojte jim ob strani, kar pomeni, da tudi slučajno ne podvomite v pozitivni razplet začetka šolskega leta.

 

2. Pripovedujte jim o svojih pozitivnih, morda duhovitih izkušnjah tega obdobja. Tudi, če vam je šola povzročala travme, tega otroku ne pokažite!

 

3. Bodite neizmerno pametni, ker vi pa veste, kako bo čez en teden že vse utečeno, otrok bo imel prijatelje, snov bo z malce truda kar sama skakala v glavo in učitelji so sploh najbolj prijazni ljudje.

 

4. Spremljajte otroke v šolo dokler ne začutite, da se vas otepajo in čeprav ne gredo več v prvi razred.

 

5. Spregovorite par besed z učiteljicami pred otrokom, ker mu to daje ogromno zaupanje.

 

6. Spreglejte drobne otrokove napake v tem času in ga ne kregajte.

 

7. Če je le možno šolsko stavbo obiščite že kak dan pred pričetkom pouka vsaj od zunaj. Če je pa šola odprta, kar nekaj dni pred pričetkom pouka vedno je, si oglejte učilnice, telovadnico in ostale skupne prostore.

 

8. Na internetu ali na šolski oglasni deski poiščite pravilnik, urnik in vse to skupaj predelajte.

 

9. Pogovarjajte se s svojim otrokom in vključite vso svojo domišljijo, da izvrtate njegova čustva, vprašanja, dvome in pomisleke.

 

10. Če gre za novost v šolskem sistemu (vstop v prvi razred, začetek srednje šole…), govorite o novih pravilih, ki smo jih pa seveda preživeli vsi..

 

11. Pazite na mimiko: nasmeh na usta!

 

12. V prvih dneh ne porinite otroka v vsakodnevne ob-šolske aktivnosti. Dodajajte jih postopoma, da ne bo trpelo učenje.

 

13. Z urniki, pravili in popoldanskim delom bodite dosledni.

 

14. Imejte prostor za nenadne prošnje in / ali želje otrok, predvsem na začetku šolskega leta, ob tem, da se tudi vam mudi v službo…