Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

 zlato jabolko

Ali je Adam ugriznil v kaki?...

 

Prepovedan sadež

In bog je ustvaril Adama. Iztrgal mu je rebro, iz katerega je nastala ženska - Eva. Namenil jima je raj, kjer je bilo vsega najboljšega v izobilju. »Samo nikar se ne dotakni jabolka! To je prepovedan sadež!« Vendar ženska zvijačnost ne pozna meja vse do danes… in Eva je pregovorila Adama, da ga ne bo videl nihče. Utrgal je jabolko, grešil in zaklel človeštvo. Od takrat smo mučeniki, grešniki in imamo svoje probleme…žal.
K sreči se mu je zataknilo v grlu in povzročilo, da še danes moški svet nosi pod brado Adamovo jabolko...pravljica:)

 
 

»Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej!« Sneguljčica je odrasla in v lepoti prekosila svojo mačeho hudobno kraljico, kar je opazilo tudi zrcalce. Ko lovca ni uspela prepričati, da jo ubije, se je sama lotila Sneguljčice in za njeno smrt pripravila jabolko. Čeprav so jo palčki posvarili, da se naj ne pogovarja z nikomer, je Sneguljčico pretentala starka, v katero se je preoblekla mačeha. Podarila ji je strupeno jabolko in Sneguljčica je zaspala za nekaj let. Seveda jo je rešil princ s čudežnim poljubom. Zato so mačehe še vedno nepriljubljene in poljubi še vedno imajo čudežno moč…pravljica:)

»In vendar se vrti«.. je zagrozil Galileo Galilei, preden so ga vtaknili v ječo in proglasili za neumnega. Saj vendar ne popadamo dol, če se Zemlja res vrti! Ko je Isaak Newton videl, da je jabolko padlo z drevesa in obstalo na tleh, je na podlagi tega dokazal gravitacijsko moč, ki se nahaja okoli našega planeta...pravljica?

 
 

»Big Aplle« so sanje za naslednje potovanje marsikoga. New York je dobil vzdevek leta 1920, ko je novinar J. Fitz Gerald, ki je ob enem bil jazzist, pisal o konjskih dirkah v časopisu New York Telegraph. V tem času so mesta ali kraje v slengu nazivali »aplle«, ker je pa NY zahteval več časa in daljše zadrževanje, je dobil vzdevek Big Apple, ki mu je ostal do danes.

Že v grški mitologiji je jabolko postalo simbol za znanje, nesmrtnost, skušnjavo, in predvsem za padec človeka v greh. Vse to ponazarja logotip jabolka minus košček, ki ga je odgriznil Adam na najnaprednejši tehnologiji računalništva, mobilne telefonije in zabavne elektronike.

 

Vloga jabolka v legendah, zgodovini vse do danes nima mej. Čeprav gre za prepovedan sadež, še vedno velja rek: »Eno jabolko na dan, prežene zdravnika stran.«

Zakaj?:

  • Vsebuje skup bistvenih hranilnih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za normalno rast in razvoj ter splošno dobro počutje.
  • Je izjemno nizkokalorično sadje, brez nasičenih maščob in holesterola, z veliko vlakninami, ki dobro vplivajo na delovanje črevesja.
  • Vsebuje veliko vitamina C, ki je naravni antioksidant ter beta karotena, kar skupaj pomaga telesu pri krepitvi odpornosti imunskega sistema.
  • Jabolčni kis je izjemno zdrav, saj pomaga telesu zaščititi se pred prostimi radikali.
  • Ob enem je jabolko odličen vir vitaminov B (B kompleks, B2, B6..). Delujejo na presnovo in dobro počutje.
  • Sicer pa jabolko vsebuje tudi manjšo količino mineralov, kot so: kalij, fosfor, kalcij, ki so prav tako pomembni za nemoteno delovanje telesa.