Kostanji blagodejno vplivajo na organizem in ga razkislijo. Ob enem imajo lastnost, da črpajo iz telesa prekomerno vodo na nežen način. Na Korziki se še danes ročno prideluje kostanjeva moka, ki služi kot glavna sestavina tradicionalnim jedem. V Toskani – deželi visoke kulinarike, je kostanj doživel največji ponovni razcvet, ki prinaša neslutene možnosti kuhinjskega ustvarjanja. Npr.: različne jušne mešanice, sestavina za pripravo svežih testenin, ali pa k testeninam v omaki, polenta, marmelada, riž, nadomestek krompirja, kot dodatek zelenjavnim omakam ali enolončnicam, kot priloga, k aziatski hrani, torte, peciva,… Sladka polenta, ki ponovno zaseda vrhove kulinaričnih lestvic najboljših gostiln v Toskani, je stoletja veljala za kruh revežev. Vsakega oktobra tako gozdovi ponujajo nove možnosti ustvarjanja in kovanja nadgradnje kuharskih idej. |