Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

tudi DIVJI ni od muh !

Bodičasti bratranec enega najslastnejših plodov, ki nam ga ponudi jesen, ni le za okras! Iz bohotnih belih cvetov, ki zahtevajo red in disciplino v drevoredu, se rodijo bodičaste krogle, ki imajo vsako leto tekmovanje, katera zadene bolj trdo bučo jesenskih sprehajalcev…

 
 

In če slučajno pade na tla, se razpoči in iz notranjosti zasije bleščeč rjav plod. Še danes mi je vsakič žal, da ga ne morem pojesti.

In nikakor ni primeren za hrano. Je pa odlično zdravilo, oz. sestavina za zdravilne domače zvarke. Uporabimo ga pri zdravljenju angine ali le vnetega žrela, pri hemoroidih, putiki, udarninah, podplutbah in oteklinah, pri driski ali astmi. Divji kostanj vsebuje redkejši, a telesu potreben vitamin P. Če ga nimaš, se to hitro pokaže v pretiranih modricah, če se le dotakneš trdega vogala, s tem povezanih podplutbah, pokanju kapilar in prekomernemu krvavenju. Vitamin P pa ob enem doda svoj delež pri krepitvi imunskega sistema.

 

Kopel

  • 15 kostanjev
  • 5 l hladne vode

1. Kostanje zmelji z lupino vred.
2. Prelij s hladno vodo.
3. Pusti stati 12 ur.
4. Vlij v kad s toplo vodo.
5. Vzemi si svoje pol ure.

Mazilo

  • 15 kostanjev
  • 150 g rastlinske masti
  • 1 dcl oljčnega olja

1. Kostanje olupi in zmelji.
2. Mast daj v manjši lonec in dodaj kostanje.
3. Kuhaj v vodni kopeli (večji lonec z vrelo vodo) vsaj pol ure.
4. Precedi in dodaj oljčno olje.
5. Za lepši vonj in morda dodatni učinek dodaj kapljico eteričnega olja.

alkoholno Mazilo

  • 15 kostanjev
  • 2,5 dcl konjaka
  • 60 g lanolina

1. Kostanj naribaj ali na grobo zmelji z lupino vred.
2. Prelij z vročim konjakom.
3. Ohladi in precedi.
4. Zmešaj z lanolinom in shrani v primerni posodici za kremo.