Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

 

Si že nastavil škorenj?

No, ne še.. počakaj do ponedeljkovega večera.. potem pa škorenj skrij na vidno mesto.. saj veš – diskretno, pa vendar, da ne spregleda Miklavž, ki ti sigurno pripravlja presenečenje.
Prihaja namreč prvi od treh mogočnežev, (Miklavž) ki ti vsako leto nudijo možnost, da na podlagi 
skrbno napisanega pisma, popolne predanosti staršem in zmagovalnih ocen, v škornju ali pod smreko najdeš…tisto, kar si najbolj želiš – ta hip…

Miklavž, ali Sveti Nikolaj, kot mu je dejansko bilo ime, se je rodil v 3. stoletju daleč, v vzhodni Turčiji, od koder očitno prihaja pomemben del zgodovine. Starša sta mu umrla in vso podedovano premoženje je razdelil revežem. Vzgajal ga je stric, vendar mu je Nikolaj kmalu pobegnil med cerkvene delavce in končal kot škof na ozemlju, kjer je bival.

 

Visok mož, po imenu Miklavž, z dolgo belo brado, je še danes oblečen v mašni plašč, ki prekriva dolgo belo duhovniško haljo. Na glavi ima značilno pokrivalo – mitro, v roki pa škofovsko palico. Miklavž običajno s seboj nosi knjigo, kjer so z zlatimi črkami spisana imena vseh pridnih otrok, so pa spisana tudi tista porednih, vendar s črno barvo. Naslovnico Miklavžava knjige pa krasijo trije zlati krogi, ker:

Legenda
Je živel siromašen oče s tremi hčerami, vendar jih ni mogel omožiti, ker so bili prerevni in jim ni mogel dati dote. Uslišal naj bi ga prav Sv. Nikolaj in mu skozi okno podtaknil tri kepe zlata. Ena od teh je pristala v copatu ene od hčera in od takrat in zato še danes pod okno nastavljamo copat ali škorenjček.

 

 

Miklavž že od nekdaj obdaruje, vendar pa se nivo in vsebina copata, škornja ali nogavice iz obdobja v obdobje spreminjata iz drobne pozornosti, kot so oreščki, sveže in suho sadje… na žalost .. na »daj več«.

Pazi se parklja !

Če pa dvomiš v svojo pridnost, pa se pazi šibe, ki je samo predhodnica parklja. Če pride parkelj, vedi, da si nekaj naredil hudo narobe. Rogati, kosmati in grozljivi stvor rad prehiti Miklavža, da te vklene in odpelje s seboj v poboljševalnico. Miklavž ga ne obvlada, zato le glej, kaj in kako delaš in stopnjo jezikanja zmanjšaj na minimum.

Dajem ti priložnost, da se izkažeš. Namesto Miklavžapriskrbi sladice ti. Potem ti obljubim, da bo parkelj korakal daleč stran.


Mama nima nič s tem, res!