Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ko bom velik, bom Chef !

Postati kuhar? Šala mala! Tudi če te niso naučili v šoli, ali ti ni prišepnila babica, je danes na razpolago veliko trikov, ki ti pomagajo k strmi poti do kuharskega znanja ali pa vsaj dovolj dobre kamuflaže za upravljanje s kuhinjskimi aparati, rokovanjem s kuharskimi postopki in obdelavo sestavin, da bo hrana okusna in privlačna za oči, v kratkem času na mizi in brez potenja v kuhinji…

 

Naj bo oster nož...

 

Nož je kuharjev ponos ali izjemno pomemben pripomoček. Naj bo oster, ker s topim narediš več škode kot koristi zelenjavi, ki jo spremeniš v pašteto ali tvoji kuharski etiki, ker nikakor ne moreš prerezati kosa mesa in ne-nazadnje še prstu, ki ga en del konča med hrano.

 
Saj je vseeno, kako režeš ali narežeš ali razrežeš.. naredi tako, kot ti paše in – da bo prav! Če si želiš višje ocene gostov, se drži nekaj majhnih trikov, s katerimi boš dvignil nivo svojih kuharskih veščin, vsaj v očeh povabljencev…

 

Videz je pol uspeha...

Kuhanje je umetnost in današnji kuharji so resnično umetniki svojega poklica, predvsem, če pri delu uživajo. Sproščeno sledijo intuiciji, raziskujejo okuse, barve in kombinacije ter nove sestavine ali stare, prirejene na drugačen način.

 

Ker se tudi mi, in verjamem tudi ti, trudiš, da bi na krožniku izpadlo vse čim boljše - in čim lepše, je izjemnega pomena videz ali dekoracija krožnika in jedi. Najbolj "in" boš, če boš uporabil sadove narave tistega letnega časa.

Mmmm, je dobro!

Sodoben način življenja in z njim povezana sodobna kuhinja narekuje dejstvo, da ni važna količina, ampak kvaliteta. Če želiš goste ali tvoje najdražje, predvsem pa sebe nagraditi s kvalitetnim »krožnikom«, poskrbi, da bodo kvalitetne sestavine. S tem si že na pol poti. Ne zmeči v voziček prve čebule in bodi zahteven pri nakupu sadja ter seveda vsega ostalega!

 

Kdo pa ima danes čas vsak dan brskati po policah v trgovini in obiskovati najljubše branjevke na tržnici? Verjamem, da je to užitek, pa vendar nam čas tega več ne dopušča. Vsekakor pa si vsak dan želiš sveže kosilo ali prigrizek, ki ne bo iz postanega sadja ali uvele zelenjave… V shrambah naših babic in s takratnimi postopki, je bilo sveže meso, krompir, zelenjava in vse ostalo celo zimo! Aparati so se danes prilagodili življenjskim zahtevam.