Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

    smetančki

Diši mi kava

Nič zato! Veš koliko vrst brezkofeinske kave obstaja!... Dovolj!

Kofein, ki ga najdemo v kavi, čaju in energijskih napitkih se absolutno odsvetuje otrokom v čim bolj globoko mladost (starost). Vsebuje namreč snovi (polifenole), ki se vežejo z železom in telesu preprečujejo, da ga vsrka. Kar je seveda za rast otroka ali mladostnika velika škoda.

Kofein je ob enem tudi diaretik, kar pomeni, da te kmalu po zaužitju nažene na malo potrebo. To pomeni, da veže vodo, oz. telesu krade vodo, ki jo je potrebno nemudoma nadomestiti in kmalu si spet tam... v tistem prostoru.

 
Če ti diši kava, si pripravi brezkofeinsko, je odličnega okusa, v nekaterih primerih celo boljša. Če pa želiš kopirati mamo in se zbujati s kavo, krepiti um in koncentracijo ali pregnati glavobol, je najboljše zdravijo voda ali vitaminski napitek. Svetuj mami!

 

 

Samo za info in morda v izogib:

  • skodelica kave instant: 100 mg kofeina
  • šalica filter kave: 140 mg kofeina
  • skodelica pravega čaja: 75 mg kofeina
  • pločevinka Coca Cole: 40 mg kofeina
  • pločevinka energijske pijače: do 80 mg kofeina
  • 50 g čokolade: do 50 mg kofeina

Tudi odraslim svetujemo čim manj vnosa kofeina v telo. Zgornja meja se giblje okoli 200 mg na dan, kar se s pitjem npr. dveh kav in morda malce čokolade že hitro preseže. To pomeni, da je potrebno piti vodo, saj z njo nadomestimo izgubo, ki nam jo kofein odvzame.