Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zelenjava na 100 in 1 način...

 

Repa velikanka

 

Repa je poljščina, ki se seje okrog 26. julija (na dan sv. Ane). Raste do pozne jeseni in se pobira okrog 20. oktobra. Shranjevali so jo v kleti (repnici), ki je bila običajno pod »listjakom« ali skednjem. Velikokrat pa so na njivi skopali jamo, jo napolnili z obrezano repo, pokrili s koruznico in z zemljo. Rekli so ji repna jama. Ta repa je ostala sveža vse do pomladi. Nekaj te repe so nato posadili, da so pridobili seme.

 

več...

Imaš .... rad .... krompir?

 

Ga imaš tudi ti…rad? Ja, četrto najpomembnejše prehrambeno sredstvo na svetu! Na leto namreč na našem planetu pridelajo okoli 300 milijonov ton krompirja!!!
Za prihod v Evropo so ponovno krivi španski pomorščaki, ki so krompir prinesli iz južne Amerike. Očitno so zraven koruze, posledično tortilj, vzgojili krompir in tako bili mojstri prilog za vse sorte jedi...

 

več..

 
 

Pa še zdrava je!...ta buča...

 

Buča je daljna sorodnica lubenic, melon in kumar. Med mnogimi vrstami, so nekatere jedilne, druge pa zgolj okrasne. Večinoma se kuhajo, pečejo, kisajo, uporabljajo kot nadev in predelujejo v namaze in marmelade.
Buče so dober izvor vitaminov in telesu koristni reči, kot so: beta-karotena, vlaknin, magnezija, kalija, vtiamina C in folne kisline. Semena pomagajo pri razdraženem mehurju in problemih s prostato.

 

več...

Solatni bar

 

"Solata ne grize!" Ja, vem, da si slišal to frazo že miljonkrat... Pa je res! in sploh ni nujno, da je le ona ta-zelena! Danes obstaja pod nazivom "solata" že vse sorte in naj me vgrizne banana, če ne najdeš tudi ti vsaj nekaj, kar ti bo všeč in boš mami na ves glas s polnimi usti lahko zjezikal, da ješ solato.

 

več...

 
 

Padajo kostanji...

Pazi, da ti kakšen bodičast kostanj ne pade na glavo, kaj šele, če se ti bodice zapičijo v lasišče... no, usoda pač. Sicer pa kostanjev nikar ne kupuj! Nabiraj jih sam: divje kostanje za domači dekor in izdelovanje živaličnih figur, jedilne kostanje pa za najsodobnejše kulinarične inovacije, recepte,  ki so v tem času na prvih mestih jedilnikov naj - gostilen, čeprav je še pred kratkim veljalo dejstvo, da je kostanj "kruh revežev". No, pa da vidimo...

 

več...

Rdeče kot pesa

 

Še do nedavnega sta veljali dve skrajnosti pri načinu zaužitja rdeče pese: kuhana ali surova. Danes pa se ta meja topi.. in govorimo lahko okuhani na pol, ali rdeči pesi »al dente«, ali malce manj, ali pa se pesa kuha le toliko, da se termično obdela. Užitna je kakorkoli, odvisno je le od želje in stila uporabe. No, če se odločimo za uživanje surove rdeče pese, na vrtu ali pri branjevki poiščimo majhne, letošnje gomolje. Sicer ne bo OK!

 

več...

 

Čebula!

Ne glede na katerem koncu sveta se nahajaš, poznajo jo vsi, uporabljajo pa jo na tisoč načinov (če ni to premalo). Vsaka pokrajina se rada pohvali s specialiteto, kjer čebula nikakor ne manjka. Tako jo najdemo kot prilogov solativ juhah le za okus ali v večini, v omakah  in ne samo mesnihpogačahpizzah, rižotah, testeninah, nepogrešljiva pri hrani z žara in ne-nazadnje jo uživamo kot zdravilo.

 

več...

Zelenjavno juicekanje

 

Z izbiro zelenjave in zelišč prični počasi, z enostavnimi mešanicami in postopoma dodajaj okuse, ki jih sicer poznaš, vendar pa ti bodo v navedenih zelenjavno - sadno - zeliščnih mešanicah sprva delovali tuje.
Vedi, da bolj je barva temna in neprijazna, več zdravja vsebuje napitek! Ne ustraši se in sprva morda zamiži..

 

več...

 
 

Polnjenci

Napolniš lahko dan danes marsikaj...Tokrat poskusi z npr. krompirjem, alibučko.. Polnjenci so nič drugega, kot tebi zelo znane sestavine, zložene skupaj pač malo drugače. Pa naj polnjenci postanejo del vsakdana, burijo tvojo domišljijo ob žurih ali piknikih in ugajajo želodčku. Poskusi tudi s papriko,jajčkom, rdečo peso...

Juhe za moč

 

Staro dejstvo je, ali stare recepture pravijo, da vse jedi na žlico moraš skuhati najmanj cel velik pisker, da prideš do pravega okusa in zato receptom za eno ali dve osebi sledi zamrzovalnik..

več...

 

Regrat

Čiščenje regrata res ni najbolj zanimivo delo in zahteva veliko dobrih živcev, vendar pa listki še preden gredo v cvet nudijo ogromno zdravja, ki ga telo potrebuje spomladi.

več...