Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zelišča nujno pri roki!

Zelišča so stara skoraj toliko, kot ti… no, človeštvo, vendar so v zgodovini imela pomembno vlogo na precej razgibanih področjih: uporabljali so jih ne le v prehrani. Iz njih so izdelovali dišeča kadila, olja, razne pripomočke za nego, ki pa so imeli tudi zdravilni učinek, določene dele so uporabljali za barvila tako za tkanino, kot lastno telo.

Včasih lokalne rastline, so s preseljevanjem narodov pripotovale na vsa svetovna območja, kjer jim klima vsaj približno nudi pogoje za življenje, da diši skoraj že povsod.

 

Danes pravimo, da se življenje vrača nazaj k naravi. Ponovno prihajajo do izraza zelišča in to v vedno več vlogah, od katerih najpomembnejša je še vedno ta – v kuhinji, vendar nikakor ne le v loncu. Zato je priporočljivo, da imaš zelišča pri roki in je uporaba posameznega odvisna od trenutnega navdiha…in seveda recepta.

 

Česen

Je ena najstarejših zdravilnih začimb. V prehrani je uporaben v svežem ali suhem stanju. V starem Egiptu so ga dajali graditeljem piramid za lažje premagovanje muk...

Drobnjak

Danes ga najdemo povsod po svetu: od Himalaje do Skalnega gorovja v Ameriki. Zaradi večje vsebnosti železa ga priporočajo slabokrvnim ljudem.

Po okusu je podoben čebuli, le veliko nežnejši in finejši...

Koper

Rastlina, ki je že v starem Rimu veljala za simbol vitalnosti. Kot sestavina čarobnih napojev se je zaradi svojega prepoznavnega okusa tako uveljavil tudi v kuhinji...

Zelena

Je priljubljena zelenjava in začimba poznana že iz 17. st. Gojili so jo kot zimsko rastlino, ker so verjeli, da deluje tako, da nevtralizira strupe in čisti telo...

Pehtran

Obstaja več vrst pehtrana. Medtem ko je nemški ali francoski pehtran prijetno pikanten, z okusom po janežu, je ruski pehtran rahlo grenak...

Kumina

je verjetno najstarejša začimba. Industrija jo danes uporablja za izdelavo parfumov. Nič ni boljše v boju proti vetrovom...

Koriander

Bistvo začimbe so aromatična okrogla semena, čeprav se v kulinariki uporablja tudi korenine in sveže listke...

Žafran

Je ena najdražjih začimb na svetu – cena za kilogram lahko doseže celo 1.000 € – z močno barvo, ki jo odda jedi. Prihaja iz Orienta, od koder so ga prinesli v Španijo, kjer je še danes nepogrešljiv...

Lovor

Sveti lovorjevi listi so znak zmage. Kot taki so sestavljali venec na glavah ponosnih atletskih zmagovalcev na olimpijskih igrah ali zmagovalcev bitk...

Luštrek

Ta zgodnje spomladanska dišavnica ima izrazitejši vonj kot zelena. Pri dodajanju luštreka jedem moramo biti previdni, da s tem ne uničimo drugih arom...

Koromač

Naši predniki so s koromačem med drugim tudi zamašili ključavnico, s čimer naj bi si zagotovili nemoten spanec...

Bazilika

Najverjetneje so jo najprej kultivirali v Indiji. Danes je vrsta razširjena v Aziji, Afriki in Srednji ter Južni Ameriki ter seveda na celotnem Mediteranu...

Majaron

je nekoliko grenak in rahlo pekoč; jedem daje intenzivno aromatičen okus...

Origano

imenujemo tudi divji majaron. Pospešuje prebavo ter ima antiseptični in protivnetni učinek...

Peteršilj

zavzema med domačimi dišavnicami prvo mesto. Zaradi vsebnosti zdravilnih učinkovin v peteršilju so mu predpisovali zdravilno moč že v 13. stoletju. Peteršilj v kuhinji uporabljamo kot dekoracijo in začimbo oziroma dišavnico...

Janež

Uporabni del rastline predstavljajo zreli popki – semena. Janež je pikanten ter sladek. Najmočnejši okus imajo v možnarju strta semena...

Rožmarin

Zaradi svoje intenzivne arome ga je treba uporabljati zmerno. Dodamo ga na koncu kuhanja, saj tako ohrani svoj okus...

Žajbelj

V 10. stoletju so zapisali, da so tam, kjer raste žajbelj na vrtu, ljudje trdnejšega zdravja...

 

Šetraj

Že zelo dolgo poznano zelišče izvira iz južne Evrope in je močnega vonja po popru. Uporabljali so ga že Rimljani, ko so ga dodajali raznim omakam...

Timijan

Zaradi svojega močnega okusa se timijan ujema le z ostalimi aromatičnimi zelišči kot so majaron, peteršilj in lovorjevi list...

Piment

Prihaja iz severne Amerike, od koder ga je Kolumb prinesel k nam. Slednji je bil prepričan, da gre za poper, iz česar izvira tudi ime: "pimienta" je namreč španska beseda za poper...

 

Muškatni orešček

Prihaja iz tropskih krajev in je dejansko seme, ki ga najdemo v breskvi podobnem plodu muškatnega drevesa, ki uspeva v tropih...

Cimet

je ena najstarejših začimb, saj jo omenja že Biblija. Cimetove palčke lahko uporabimo večkrat. Drugače pa cimet hitro izgubi svojo aromo...