Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

prepovedan sadež !

" Le nikar se ne dotakni jabolka!"

Vendar je Eva pregovorila Adama.. in še danes...

Svet namazov

Namazi so ena čudna stvar. Lahko je čisto simpl, namaz sestavljen iz dveh reči, npr. malo smetane in zelišče, pa je že nekaj.., lahko pa na ful skompliciramo in damo noter stopetinpetdeset stvari, pa bo tudi dobro

 
Vesolje vonjav...

Včasih lokalne rastline, so s preseljevanjem narodov pripotovale na vsa svetovna območja, kjer jim klima vsaj približno nudi pogoje za življenje, da diši skoraj že povsod.

 

Namazi imajo več funkcij: najavi se nam obisk, ki bi mu ob mizi radi delali družbo, ne pa stregli, kuhali ipd.. ali pa ponudili čipsa, ker mu bo jasno, da nam gre na živce in se je najavil ob nepravem času. Naredi namaz in obisk bo prepričan, da si se ful potrudil, pa še delat ti ne bo treba več. Skledo namaza, toast, tri do štiri nože (odvisno od števila obiskov) in konec.

Ali pa ga uporabi za marinado in tvoj kos mesa, ribe... bo okusnejši.

 

Krasna stvar za večje zabave, rojstne dneve, ko imaš že itak dovolj dela z drugimi stvarmi in nimaš časa delati sendvičev, ali kaj podobnega. Namaze narediš v naprej, daješ videz super kuharskega mojstra, ker noben čisto dobro ne ve, kaj vse je noter in okusi so različni, pestri, sestavljeni in…nekaj posebnega, če se le malo potrudiš.
 

Ko prideš domov obupno lačen in bi pojedel mamo, če nam ne podtakne namaza, ki ga je zvečer pripravila v izogib, da je kaj ne zmanjka.

 

 

 

 

Dipi ali pomake

Namakamo radi načeloma vse sorte in kamorkoli.. Vendar pa je poletje čas piknikov ali vrtnih zabav kar tako. In predvsem zdaj naj miza, na kateri se znajde zelenjava, krhki prepečenci ali kaj slanega temu podobnega (ker sicer redi), predvsem pa meso z žara, ponudi tudi pomake, da boš drugačen, inovativen in da bodo gostje še kdaj radi prišli prav k tebi.

 

 

 

marelični diparašidno-kokosov dip
parmezanov diptzatziki
čemažev dippaprika dip
arašidno-ingverjev dipkorenčko-ingverjev dip

bobov dip

humus
smetano-peteršiljni dip 

 

Marinada..

...pomeni pravšnji izbor zelišč, v katere oblečeš kos mesa, ribo ali pa kose zelenjavekrompirja, preden jih spečeš. Običajno so zelišča povezana z vrsto olja, ki jih veže, da se lepše sprimejo, oz. držijo kosa, ki so mu namenjena.

naprej...