Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Rdeča pesa - zdravilna vila

 

Za nekoga še vedno nenavaden rdeč sadež, ki v sebi skriva neizmerno količino zdravilnih učinkov za stare, mlade in vse vmes z najrazličnejšimi lažjimi, malce težjimi tegobami ali hudimi zdravstvenimi problemi… ali pa le za lepoto, izvira že iz časa Babilona pred 4000 leti. O zdravilni vrednosti rdeče pese so bili poučeni stari Grki in Rimljani, ki so jo pridno gojili in že takrat razširjali njeno uporabo po svetu.

Še do nedavnega sta veljali dve skrajnosti pri načinu zaužitja rdeče pese: kuhana ali surova. Danes pa se ta meja topi.. in govorimo lahko o kuhani na pol, ali rdeči pesi »al dente«, ali malce manj, ali pa se pesa kuha le toliko, da se termično obdela. Užitna je kakorkoli, odvisno je le od želje in stila uporabe. No, če se odločimo za uživanje surove rdeče pese, na vrtu ali pri branjevki poiščimo majhne, letošnje gomolje. Sicer ne bo OK!

 
 

Naslednja skrajnost, o kateri se je – ali pa ni govorilo, je zdravilni namen,  oz. pa le priloga za kosilo. No, tudi ta meja pada! Uživajmo okusen napitek, stisnjen iz rdeče pese. Vsekakor, ja, sok surove. Vendar, če nekdo ne more »piti« rdeče pese, jo lahko tudi »je«..surovo! In nikakor je ne najdemo več le v solati, kjer smo brez vsake domišljije uporabili le olje, sol in kis!! Danes obstaja vrsta receptov od predjedi, juhe, tudi solate in to na 100 različnih načinov. Lahko se pohvalimo z vrsto napitkov, kjer je glavna ali ena izmed tudi rdeča pesa. Ja, tudi kot sladico se jo z malce domišljije lahko pričara!
Nikar se ne ustraši rdečih prstov, deska in kapljic naokoli, ker šprica! Olupiti jo je pač potrebno…

Tako so bistvene lastnosti rdeče pese:

 

1. antikosidant
2. sredstvo za preprečevanje kašlja ali hripavosti
3. odplakovanje celulita in odvečnih maščob
4. krepitev imunskega sistema
5. zniževanje temperature
6. pravilna rast
7. splošno zdravje
8. užitek v hranjenju

Zdrava !!!

Izmed številnih, za odraščajoče telo in vsa tista, ki so že izpolnila omenjeno poslanstvo, koristnih lastnosti so:
1. Betamin vpliva na vsebnost kisika v krvi, kar pomeni uničevanje škodljivih elementov, ki se prikradejo v kri ali po domače: čisti kri. Z razstrupljanjem krvi posredno vpliva na razstrupljanje telesa.
2. Folna kislina premaguje utrujenost, psihično napetost, s čimer imamo spomladi še več opravka, krepi spomin in vrača koži barvo.
3. Vitamin B9 na pravilen način razporeja zaužite beljakovine in jih namenja delčkom telesa, ki jih nujno potrebujejo.
4. Kalcij telo nujno potrebuje za pravilno gradnjo kosti in obnovo kože.
5. Kalij v telesu preprečuje krče, predvsem ob povečani fizični aktivnosti ali utrujenosti in ga potrebujejo mišice.
6. Fosfor zagotavlja potrebno energijo, je mojster pri presnovi maščob in škroba, ki so večkrat v nas v prevelikih količinah.