Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

palalalačinke

začetki...

Že arheološki dokazi kažejo, da je palačinka najprej in najbolj razširjena vrsta hrane v prazgodovini. Okusno jed z ogljikovimi hidrati, polnovrednimi žiti, bogata z beljakovinami ter dodatkom mleka so pekli na vročih kamnih ali kasneje v plitvih lončenih posodah na odprtem ognju. V srednjem veku in kasnejši sodobni dobi krščanstva je pečenje palačink bil namen tudi porabiti zalogo beljakovin in ogljikovih hidratov pred dolgo postno dobo, kateri je sledilo pustno rajanje in temu primerno hranjenje.

palačinke

Uporaba palačinke se je razširila po vsem svetu le z razliko v velikosti, debelini in strukturi ter seveda temu primernemu imenu.
Tako danes poznamo tanke - moderne, debele palačinke, ki so jih pekle babice, iz tekočega testa, razvaljane palačinke in pečene na plošči, polnjene s sladkimi nadevi, slane, v testo dodajamo vse sorte sladkih ali slanih dodatkov, zvite palačinke na različne načine, ponovno pečene s polnilom vred ali flambirane, iz njih sestavljamo torte ali jih nasekljamo na fritate, enega najboljših jušnih dodatkov. Palačinke jemo lahko za vsak dnevni obrok, ob vsakem letnem času, obožujemo jih ljudje vseh starosti, prepričanj in navad.

 
pancake
Angleške palačinke so sestavljene iz treh ključnih sestavin: moke, jajc in mleka. Testo je primerljivo z nosnim izcedkom, med pečenjem se naredijo majhni mehurčki, ki malce bolj porjavijo. Morajo biti tanke kot papir.
Na Škotskem v testo zraven moke, jajc in mleka, dodajo še sladkor, pinjenec, sol, sodo bikarbono za rahlost in smetano. Gre za malo manjšo različico, kot je to običajno pri nas, saj jih jejo predvsem ob Tea time dnevnem popoldanskem obredu.
V Welshu pa so palačinke bolj podobne ameriškim. V testo dodajo kvas in ovseno kašo.
 Angležinje
 Arašidne palačinke
 Ingverjeve palačinke

 

hotcake

Kanadske palačinke so tudi pri nas vedno bolj poznane. Testu dodajo pacilni prašek, masa iz moke, jajc mleka ali pinjenca pa mora biti gostejša. Tako testo je potrebno mešati dalj časa, da se razidejo vse grudice. Testu dodajo še začimbe, kot so cimet, vanilija ali muškatni orešček.Kanadčani radi testu dodajo še borovnice, jagode, sir ali slanino, lahko pa tudi čokolado, jabolka ali banane. Po premeru so manjše, kot evropske. Najraje jih imajo za zajtrk z maslom in prelite z javorjevim sirupom ali kikirikijevo maslo, oz med.

AmerikankeBorovničeva krema
Otroške sadne palačinkeMalinova krema
Vrtne palačinke 
pooda
Tudi v Indiji jih poznajo. Njihov recept za testo sestoji iz fermetiranega riževega testa z moko črnega fižola. Nepogrešljive so pri skupnih zajtkih, praznikih in po prestani bolezni, kot dieta.
Kitajci obožujejo aromatizirano testo, ki ga pustijo vzhajati in včasih palačinka nadomesti uveljavljeno prilogo: riž. Tradicionalno polnilo so zmleti arašidi, sladkor in maslo, z veseljem pa jih napolnijo s kokosom in jajci ter njihovimi tradicionalnimi začimbami.
Malezijska različica polnila pa je sladka koruza s kondenziranim mlekom.
 Riževe palačinke
 Šanghajske palačinke

 

serabi ali banh khot

 

Na Filipinih jih ponudijo za zajtrk s koruznim ali javorjevim sirupom. Na uličnih stojnicah pa lahko dobiš manjše različice z margarino in sladkorjem kar tako za popoldansko malico.
V Vietnamu imajo cel kup različic palačink, ki spadajo med tradicionalno hrano. Kot glavni obrok jih uživajo polnjene z rižem, kuhanim mesom in pečenim jajcem na vrhu.
V Indoneziji testo pripravijo iz riževe moke in kokosovega mleka. Poznajo jih tudi v Koreji.
Azijska specialiteta so bananine palačinke, kar je nekakšna bananja omleta.

Vietnamske bananine palačinke

pikelet
V Avstraliji in Novi Zelandiji sp palačinke majhnega premera, obvezni dodatek k popoldanskemu in jutranjemu čaju. Najobičajnejši dodatek je marmelada in stepena smetana. Testo je narejeno iz mleka, vzhajane moke, jajc in malo sladkorja v prahu. Glede na to, da predvsem Novozelandci slovijo kot vitki ljudje, so običajno palačinke tanke, kot papir.

 

pannekoek
V južnem delu Afrike so testo povzeli po Angležih. Jejo jih kadarkoli, najraje pa vroče posujejo s sladkorjem, da se stopi in nato še s cimetom ter tako nastane hrustljava sladica.
V severnem delu Afrike pa palačinke uživajo namesto kruha, v večini za zajtrk in je testu že dodan sladkor.

 

tortilla
 

Mehičani palačinke delajo iz koruzne moke. Je eden bolj priljubljenih delov zajtrka in nepogrešljiva praznična jed na uličnih stojnicah, kjer jo napolnijo z zgoščenim kozjim mlekom ali slastnimi mehiškimi omakcami.

Vse sorte o tortillah...

crepe
Francoske crepes so poznane že po vsem svetu. Tanke, da se vidi skozi njih, brez potemnelih mehurčkov,von palačinke, iz mleka, jajc in moke, z ogromno polnila: sadnega, sladolednega ali sirovega.
Brazilci so testo povzeli po Francozih, vendar jih raje napolnijo z morskimi sadeži.
 CrepeBananino meden crepe
 Crepe z jabolki
 Eksotični crepe
 Kakavove palačinke
pfannkuchen

Nemške palačinke so za evropski standard malce predebele. Nemci imajo svoj okus, ki temelji na prelivu limone s sladkorjem v prahu ali pa jih napolnijo z jabolčno čežano. Nemci pa palačinke dobro poznajo in jih obožujejo v vsaki obliki. Med ostalimi so v Nemčiji popularni fritati, kot priloga k fini goveji juhi.

Štrudlaste palačinke 
Jabolčno orehove palačinke 
Flambirane palačinke 
keiserschmarn

V državah centralne in vzhodne Evrope je palačinka na 100 in 1 način razširjena ob vsakem dnevnem obroku, vendar najraje zvečer. Polnila so različna, saj Evropejci radi povzemamo tujo kuhinjo, čeprav take z orehovo maso in vinskim šatojem ne dobiš drugje, kot v Zagrebu.., no, tam je originalna!
Avstrijci pa so razvili različico za vse, ki niso dovolj ročni, da bi jo obračali ali dovolj vztrajni, da bi jih spekli najmanj 20, ker manj je brezveze: šmorn. Dodajajo mu naribana jabolja ali rozine, vendar je najboljši brez, z lastnimi dodatki.

Krompirjeve palačinke

Palačinke z ricotto

 Kaneloni
pannenkocken

Na Nizozemskem so palačinke večerni obrok. Obstaja tudi mnogo restavracij, specializiranih prav za palačinke. Velike in debele jih polnijo z jabolki, sirom in šunko, slanino ali kandiranim ingverjem ter mnogimi drugimi sestavinami.
Skandinavci so način povzeli po Francozih. Tanke napolnijo z marmelado, smetano in sladoledom. Tradicionalno pa so Skandinavci palačinke uživali ob četrtkih z pea soup, grahovo juho.

Palačinke s špinačoSendvič palačinke
Palačinke z brokolijem 
palacsinta

Na Madžarskem v testo dodajo malo sladkega vina, posipajo jih pa najraje s cimetom, sladkorjem in kakavom. Če gre za slano različico, je tradicionalno polnilo gobova omaka. Pogosto jih flambirajo, kar jedcu in palačinkam ponudi dodaten čar.
Na Poljskem gre za malce pikantnejša polnila, npr. meso, ocvrta zelenjava, gobe, krompir... z začimbami.

 Krompirjeve mini palačinke
 Zelenjavne palačinke
 Korenčkove zlatice
blintzes

Na področju nekdanje Sovjetske zveze jih zamesijo iz jajc, najpogosteje kar ajdove moke, mleka, kvasa in pinjenca. Na tem področju njihova uporaba sega do poganskih časov, ko so jih jedli le ob praznikih.

Blinci 
Ajdove palačinke 
Ovsene palačinke