Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

prepovedan sadež !

" Le nikar se ne dotakni jabolka!"

Vendar je Eva pregovorila Adama.. in še danes...

Svet tortille

Skoraj nemogoče je oceniti pred koliko časa je nastal mit “tortilja”. Majevska legenda govori o kmetih, ki so pripravljali tortilje za svojega lačnega kralja. Vsekakor izdelovanje tortilj sega približno v čas okoli 10.000 let p.n.š., v dobo Aztekov. Po opisanem smo že ugotovili, da so se tortiljami hranili v Južni Ameriki, kjer so se ohranile vse do danes. Na tem področju je bila osnovna surovina koruza, katere jedro so uporabili za izdelovanje tortilj. Azteki so koruzo pričeli mleti v pripravo, ki so jo poimenovali „masa“. 
 

 
 

Nekje okoli leta 3000 p.n.š. so na področju sedanje Mehike, v gorovju Sierra Madre „udomačili“ koruzo. Iz divjih trav so pridelali hranljiva jedrca. Tako je razvoj koruze rasel z vzponom srednjeameriškega prebivalstva. Maji in Azteki so bili poznani, kot izjemno napredne civilizacije tako v umetnosti, arhitekturi, kot matematiki in astronomiji. Pridelovanje koruze je pomenilo temelj človeštva, za takratna ljudstva seme življenja. Legenda priča, da naj bi celo ljudje nastali iz koruznih zrnc, ki jih je na zemljo poslal bog.
 

Ko so Španci stopili na Mehiška tla kot kolonialisti, so avtohtona ljudstva razvila že izjemno okusno in pisano kulinarično ponudbo, ki so jo osvajalci hitro povzeli. Večina današnje španske in portugalske kuhinje izvira iz srednje Amerike.
Leta 1519 je Hernando Cortez odkril “New World!“ (takratno Mehiko in Kubo) in ugotovil, da autohtoni prebivalci jedo nekakšen koruzni kruh, ki so ga imenovali “tlaxcalli”.
Svojemu – španskemu kralju je napisal pismo: Tukaj imajo mesta ogromno trgov, kjer dnevno 60.000 duš prodaja in kupuje. Tukaj se nahaja vse vrste blago, ki predstavlja življenjske potrebščine, v večini pa koruza v zrnju in v obliki kruha.
Ta kruh so kasneje Španci poimenovali “tortilla“.
 

 

Med leti 1940 in 1950 se je začela množična proizvodnja koruznih tortilj in uporaba se je razširila tudi v Evropo.
Med tem pa so v srednji Ameriki razvijali različice tortilj in načinov serviranja ter seveda polnil in omak, do potankosti. Nekatere razlike so očitne tudi za naše oko, sicer gre pa tudi za način priprave, debelino, pečenje ali pa zgolj sleng posamezne vasi…uporaba se je razširila tudi na sosednjo Azijo, otočja, vse do današnje Bosne…in nastalo je tole:
 

 

polnila

Ko govorimo o polnilih, s katerimi nadevamo vse spodaj omenjeno ali pa si izmislimo kako drugo obliko, naj nam bo vodilo:

 
paradižnikova salsasalsa mexicana nachos
čičerikin pirefižolov pire
mletomesni nadevpiščančji nadev
smetanov deepguacamole
črni deep 
Burrito

 

Je tortilja ali palačinka iz goste mase, narejena iz koruzne moke, zavita in dobro zaprta tudi s strani, kot nekakšen zavitek, da ne uide ven niti košček polnila. Običajno se burrito, po tem, ko je napolnjen, še dodatno popeče, nato pa prelije z eno od mehiških omak. Polni se ga v večini s fižolom, mesom, popečenim s papriko in čebulo. Servira se s prilogo, ki je vedno riž, lahko pa tudi avokado, salsa in kisla smetana.

Chalupa

Je manjša tortilja – v obliki palačinke, iz koruzne moke. Servira se razprta in popečena dodatno, da je hrustljava. Tortilja se posuje z mesom, rdečo ali zeleno salso, čebulo in feferoni.
Sope
Je pod – vrsta Chalupe, le, da je ob serviranju testo tortilje mehkejše, njena dimenzija pa je še malce manjša.


Chilaquiles

 

Gre za tortiljo, ki je narezana na četrtinke in seveda pečena. Prelita je z zeleno ali rdečo salso mehikano in posuta s sirom ter kislo smetano. Mesojedci lahko dodajo meso, pečeno na čebuli, ni pa nujno.

Enchilada

 

Tortilja je lahko različnih dimenzij iz koruzne ali pšenične moke, na tanko zavita okoli polnila, ki pa je lahko različno: meso, zelenjava, sir, morski sadeži, krompir… Prelita je z omako iz čilija (o čemer priča ime).
 

Enfriolada


Je pod – vrsta enchilade in pomeni tortiljo, ki je enako zavita okoli polnila, vendar prelita s fižolovo omako (o čemer ponovno priča ime).

Entomatados


Tudi ta tortilja je pod – vrsta enchilade, enako zavita, napolnjena in prelita s paradižnikovo omako (kar ti seveda pove ime).

Taquito

Manjše dimenzije tortilj, ki so še malce bolj na tanko zavite okoli polnila, ki pa mora biti bolj suho. Polnilo je običajno pečeno goveje ali piščančje meso, vendar brez omake. Taquito se polnjen ponovno popeče, da rata hrustljav in se ga namaka v mehiške omake, kot so salsa, sirova omaka, smetana ali guacamole.
 

Flauta


Je pod – vrsta taquita, le, da je narejena iz pšenične moke, medtem, ko je taquito seveda iz koruzne.

Gordita

Že ime v Španščini pove, da je to nekaj debelega. Gre za različico tortilje z malce drugačno obliko: štručka, izdolbljena in napolnjena ter ponovno malce popečena…za lačne!

Quesadilla
 

Gre za popolnoma drugačno – tanko različico tortilje, ki je podobna palačinki, svetla iz pšenične ali koruzne moke. Servira se jo običajno razprto, kot torto, v sendvič obliki: ena na drugi in napolnjeno s tanko plastjo sira. Malce se jo lahko namoči v salso, preden jo poješ.

Sincronizada


Nikar je ne zamenjaj s quesadilla, saj je zunanji videz podoben, vendar polnilo sme biti precej bolj pestro: od sendvič variante, do raznolike zelenjave, omak,…

Taco

Je baje najbolj tipična jed iz skupine tortilj, vsekakor pa daleč najbolj poznana. Mehiška različica palačinke ali pa kruha. Iz koruzne moke, je običajno v trši – krhki različici. Napolniš ga s čimerkoli, kar ti leži pod prsti, le, da ima zvezo z Mehiko, kar pa načeloma ni težko. Taco se je kar z rokami..in še ti pada po tleh ali raje na krožnik.

Tlayuda

Tanka pečena hrustljava tortilja, ki je razprta in posuta s pečenim fižolom. Na to lahko dodaš še marsikaj, vendar ne več sestavin hkrati.

Tortilla chip
 

Izhajaš iz koruzne tortilje, jo razkosaš na mahne trikotnike in popečeš. Že samemu testu se lahko doda čili ali kakšna mehiška začimba. Zraven pa obvezno ponudiš omakce: od pekoče do blažilne smetanove. Govorimo o eni najbolj priljubljenih predjedi na svetu, ki služi tudi za grickanje v družbi ob primernih pijačah.

Nachos


Je pod – vrsta chipsa, enake oblike in zasnove, le, da se vsak posamezni košček obloži s pečenim fižolom ali mesom ali zelenjavo ali pa s čim podobnim, posuje s sirom in zapeče. Vsekakor pa tudi k nachosu pašejo omakce.

Tostada
 

 

Spominja na toast, saj je vse, s tortiljo vred potolstano, preden se poje.

Khubz


Tortilja, ali če hočeš, palačinka, vendar pa se v Siriji in Perziji, od koder je doma, uporablja kot kruh.

 

Lavash


Prav tako oblika tortilje ali palačinke, vendar malce mehkejšega testa, saj se v Iranu in Azejrbadanu uporablja kot kruh.

Pita


Preko severne Afrike, čez Palestino do Mediterana, malce debelejša tortilja, napolnjena in pečena, polni želodce.

Roti


Iz grobo mlete, oz. polnovredne moke narejena tortilja, ki je locirana v Indiji in se uporablja kot priloga pekočim jedem.

Yufka


Poznamo jo tudi pri nas. Tortilja večje dimenzije, tanka in napolnjena z mesom, zelenjavo in jogurtovim prelivom.