Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Frtajle ali frtalje ali fritaie ali

Jajce že od nekdaj slovi kot simbol presenečenja, samo spomni se na »kinder« in vse njegove različice in na stare čase, ko smo jih še pobirali pri babici na kmetiji in jedli tako dolgo, da smo naleteli na tistega z dvema rumenjakoma, pa velikonočno trkanje, ko so ti podtaknili še surovega in se je prav sluzasto scedil po tvoji novi beli srajci.
V smeri presenečenja naj nadaljuje svojo tradicijo v obliki frtajle ali frtalje ali fritaje ali fritate…, ki smo jim nekoč po domače rekli omlet.

Pa smo spet tam…na robu Italije in morja..in to zato, ker sinonim frtajle kliče po prefinjenem dišečem zelenem. Lahko govorimo o divjih dišavnicah okoli hiše, tistih z vrta z malce zelenjave, vendar pa vse skupaj diši po Mediteranu. Seveda pa jih najdemo v drugačni preobleki, modra pod drugim imenom marsikje po svetu.

Izjemno preprosta stvar, ker pa je najpogosteje na krožnikih primorja v smeri Italije, naj ti bo jasno, da so pogruntali vse finte, da je rezultat tak, kot so si ga zamislili.

nujni detajli

Nekaj njih so se odločili izdati tudi nam:

  • jajčka morajo biti sveža in po možnosti sobne temperature
  • ko jih stepeš v večji skledi, vmešaš vse sestavine
  • če želiš rahlo in napihnjeno, stepi beljake posebej v sneg in nato vmešaj v maso
  • za izboljšanje okusa dodaj žlico piva na 1 jajce
  • za nežnejši okus pa dodaj 1 žlico mleka na 1 jajce
  • glede na dodatke odmeri sol
  • ponev je pred peko potrebno segreti
  • peči na nekaj kapljicah olja, saj maslo pusti drugačen okus
  • pečeš počasi, da se ne zažge, ne mešaš, le obrneš z leseno lopatko
  • frtajla se sigurno ne bo strgala, če boš uporabil cirkuško veščino obrata v zraku
  • vse elemente - dodatke na drobno nareži
  • zelenjavo lahko prej popariš ali trše dele morda pokuhaš nekaj minut