Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Nori na pašto!

Nič lažjega, da izpadeš totalni kuharski mojster, se zlažeš, da je za tabo dolga doba šolanja in to najmanj v Italiji, da očaraš frende in izpadeš prvovrstni frajer, de se prilizneš mami in v zameno dobiš karkoli.
Strast, ki je obnorela svet in nič ne kaže, da bi se polegla, le še huje in huje se ukoreninja v skoraj vse ali vedno več svetovnih kuhinj. Spodbuja domišljijo amaterskih kuharjev, profesionalcev ali pa popolnih začetnikov in ji daje nova in nova obzorja oblik, barv, velikosti, polnil, prelivov in še česa.


Buon apetito!

 
...Ali vse kar o pašti še ne veš...

Vsi, ki ste prepričani, da so Italijani, kralji pašte, testenine tudi ponesli v svet, se motite! Kitajci krojijo zametke s sojinimi in riževimi testeninami. V takratnem času izjemno razviti Mongoli pa so nadgradili tudi hrano. Duh o polnjenih testeninah so poslali preko Sibirije proti zahodu, kjer so se dodobra ukoreninile...

Če si vsaj malo privrženec testenin, si najverjetneje slišal za izraz "al dente". Beseda seveda ni sama sebi namen!!!

Nikar v "isti lonec" ne tlači špagetov, makaronov, njokov ali tortelinov! Testeninska zakonodaja to prepoveduje, saj je znanost že tako razvita, da si vsaka različica zasluži svoj tretma.

Navijanje špagetov na vilice, brez žlice, je zabavno, vendar se lahko tudi najbolj spretnim zgodi, da si popackajo večerno toaleto ali smoking. Zato se pri slavnostnih obrokih špagetom izogibamo in jih nadomeščamo z drugimi, krajšimi testeninami.

 

Sveže testo
 

Ampak,…, narejeno doma je pač domače, unikatno in, kar je najvažnejše, izpod tvojih rok, po možnosti z dodatkom, ki si ga v trgovini še niso izmislili.

več...

 
Testene različice

Paradižnik pokuhaš in zmiksaš ali pa se poslužiš mamine mezge, ki jo primešaš testu. V tem primeru ne dodajaj vode, ker bo preredko. Morda bo potrebno malo več moke.

več...

Postopek
 

Testo mora biti enakomerno zmešano in prožno, da se odlepi od sklede in da te spominja na plastelin.

več...

 

Seveda pa se tehnološki postopek nadgrajuje in napreduje v skladu s svetovnimi trendi in okusi vseh testeninskih uživačev...

 
 
Leksikon
 

fuži, metuljčki, zarobljenci, ...

več...

 

Testene recepture

 

oglej si slastne recepte...

Kulinarika je zame ena od najhitreje razvijajočih se ved in postopki, povezani s testeninami dosegajo in presegajo vrhove naše domišljije. Vsekakor pa obstajajo smernice, ki naj ti bodo železna "podlaga" .