Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

JAGODE

Ta pregrešno mamljiva rdeča zapeljivka, božanskega okusa, ravno prav mehka, ravno prav sladka in če je še ravno prav hladna, te popelje v pravljični svet…tudi brez dodatkov.
Nič čudnega, da so se z njimi sladkali že Rimljani..in ne le to! Neverjetno, vendar je res, da je jagoda tudi izjemno zdrava, saj vsebuje veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamin A ter vitamine B1, B2 in C.
 
 

Rimljani so si z jagodami lajšali težave različnih vnetnih obolenj, omedlevic, izboljševali razpoloženje in ji pripisovali mistično moč! 

Le kdo bi si mislil, da so sanjam o jagodah pripisovali poseben pomen – povezovali so jih namreč s številčno družino.


 

Nedvomno bi se tudi danes prilegla jagodna kopel, kot je bila navada v Nepoleonovih časih, no vsekakor je pa prej izvedljiva jagodna obrazna maska, ki je po zunanji uporabi nikar ne odvrzi.

 

Poleg tega, da pomaga krepiti imunski sistem in očiščevalno deluje na telo, daje poseben nivo ali piko na »i« banketom, sprejemom in podobnim partyjem. »Jagode in šampanjec« je uveljavljena magična fraza in seveda ponudba, ki dogodku da poseben pečat, ne glede na to, ali gre le za aperitiv ali pa za celovečerno ponudbo! Zagotovljena zmaga in nimaš ga kje polomit! Wimbeldonska klasika, ki drži!

 
 

Sicer pa jagode radi povezujemo s smetano, sladoledom, kar se mi zdi malce preživeto, saj obstala vedno več načinov, kako in v kakšnem stanju jih pohrustat, čeprav so odlične tudi brez vsega.

 

Nasvet

V primeru, če jih želimo narezane le kot dodatek ali v palačinki ali pa npr. zmiksamo frape, jagodam ojačamo okus s sladkorjem in limono.

Žal se nekateri uživalci jagod spopadajo z alergijo, ki jo domnevno povzroča rdečilo v sadežu. V tem primeru se priporoča zmerno uživanje jagod s povišano dozo kalcija (ki ga je nekaj tudi v mlečnih izdelkih).