Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Pokrovače

obožujem kruh

Za vse, ki obožujete kruh! Saj ima tukaj kruh glavno vlogo.

Kruh je poglavje zase, hrana, ki se ne ozira na modo, saj je najboljši še vedno po babičinem receptu narejen in pečen v pravi krušni peči.
Začne se z glodanjem polovice žemljice, ki nam jo mama porine v usta na sprehodu z vozičkom, da se ne deremo, ker nas srbijo zobje. Ker smo se nanj navadili že v rani mladosti, je včasih edina hrana, ki jo prebavimo pri šolskem kosilu in želimo repete, da lahko doma zatrdimo, da smo siti.
 

Slastni in obilni študentski sendviči nam pomagajo prebroditi dan, kaj kmalu pa v kruhu začnemo dejansko uživati. No, saj to počnemo že od sprehoda v vozičku, samo ne zavedamo se… Pojavi se kot priloga za namakanje v predobri omaki, da bi jo samo gledali, kot nujni zajtrkovalni dodatek, popoldanska marenda z…, pa zvečer, ko lačni pač ne moremo zaspati in vse poti vodijo spet h klasičnemu - pokritemu sendviču.
Vse kar potisnemo vmes pa naj bo v skladu z najnovejšo zdravo modo, letnim časom, stopnjo lakote ali nuje po zaužitju npr. lista solate (šala!!!), no mogoče salame ali pa raje domače klobase.
 

Črni, beli, polbeli, koruzni, ajdov…..s čebulo, oljkami, kaprami, rožmarinom… bučnim oljem, oljčnim oljem… naštevali bi lahko do jutri zjutraj.. Mora biti, ali pa lepše je, da je manjšega formata (ala kajzerca) in ne kos na kos.. To smo preživeli.

 

Kruh lahko uporabimo svež, hladen, ga pogrejemo pred polnjenjem, če pa polnilo dopušča, pa tudi (ali samo) kasneje.

Napotki:
  • Kruhec lahko prerežemo po dolgem čez in čez. V tem primeru vanj polagamo fete večjih stvari in morda posujemo z začimbami, da nam kaj predhodno ne izpade.
  • Kruhec pa lahko prerežemo sicer po čez, ampak le na pol, da ustvarimo luknjo, kamor lahko potisnemo namaz, ali na male koščke narezane elemente bolj mazalnega značaja.

 

 

Notranjosti

       A

  • maslo
  • suhi pršut
  • zelene oljke narezane na kolesca
  • tanko narezana mlada kumaric
  • rukola
  • drobnjak
 

       B

  • kuhan pršut
  • smetanova gorgonzola
  • list zelene solate
  • na tanko narezan paradižnik
  • bazilika
  • zelene oljke
 

       C

  • pečen melancan
  • bazilika
  • tanka rezina pečene pljučne
  • rdeča paprika
  • zelena solata
 

       D

  • pečena bučka
  • mehki aromatični sir
  • bazilika
  • zelena solata
  • oljčno olje
 

      E

  •   pečena perutnina narezana na tanko
  •   sveže kumarice
  •   na izjemno tanko narezan paradižnik
  •   na tanko narezan korenček
  •   majoneza
 

       F

  • na koščke narezan paradižnik
  • nasekljane oljke zelene in črne
  • mladi česen
  • origano
  • oljčno olje
 

       G

  • zmleta tunina (sveža kuhana ali iz konzerve)
  • koruza
  • na koščke narezana zelena paprika
  • petršilj
 

       H

  • narezana šunka
  • nariban trši sir
  • majoneza
  • nariban korenček
  • žlička navadnega jogurta
  • drobnjak
 

       I

  • narezana pečena bučka
  • mozzarella
  • bazilika
  • malo pečene in na drobno narezane perutnine
  • nasekljane črne oljke
 

       J

  • nasekljani inčuni
  • jogurt
  • nasekljane zelene oljke
  • nasekljane kapre
  • nariban trdi sir
  • nasekljan paradižnik