Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

kanapeji

 

Kaj je to? Nekaj zelo enostavnega, izjemno privlačnega, kuharski znanstveniki jih vključujejo v internacionalno družbo »Finger food« ali »primi z dvema prstoma in nesi v usta vse naenkrat in bog ne daj pol po pol«… ker ti potem pol pade na tla ali pa vsaj to, kar je naloženo in potem si tarča pogledov, somehov..in žur je pokvarjen in po možnosti ti popackan.

No, kanapeji so zaželjen in drag običaj na sprejemih, raznih otvoritvah, banketih, premierah in najrazličnejših pomembnostih, kjer kravatarji in dame v večernih oblekah nadvse pazijo, da se jim okoli ust ne nabere majoneza in v kotu ne ostane klobasa ter da pridejo domov kolikor toliko čisti.

Potrebuješ:

  • male in tanke rezine kruha kot npr.: ta prava francoska štruca ali pa iz toasta oblikuješ kroge z šablono za piškote
  • ali eventualno nepreslane krekerje
  • najrazličnejše sestavine, ki pašejo na kruh in so lahko plod tvoje bujne domišljije
  • zobotrebce, ki so lahko daljši, okrasni, debelejši…
  • lep pladenj, ker imaš opravka s hrano za oko

 

podlage

Nikjer ne pišem da podlaga vedno mora biti le kruh. Uporabi:

  • pečeno polento
  • masleno testo
  • testo za pizzo tudi v obliki šalčke
  • sveže kumarice
  • list solate
  • rezino kuhanega ali pečenega krompirja
  • rezino trdo kuhanega jajčka
  • ...

umetnost nalaganja

Mešanček

Tunček

  • tunin namaz
  • feta sir
  • drobnjak
  • podlaga: sveža kumarica

Alžirec

  • kozji sir
  • pehtran
  • drobnjak
  • podlaga: dateljni

Mehkužec

  • trdo kuhana jajčka
  • majoneza
  • senf
  • česen
  • kisla smetana
 

Klobasnik

  • kos domače šunke
  • kolobar korenčka
  • pikica senfa
  • kos domače šunke
  • kos sira

Polž

  • babičin namaz
  • list zelene solate
  • kolobar sveže kumarice
  • pikica majoneze

Princeska

  • surove bučke: rezine in v omaki
  • koščki kozic
  • vrtna kreša
  • majoneza
  • jogurt
 

Masleni

  • zelenjavno maslo
  • pečen košček jetrc
  • košček kakija
  • list zelene solate ali rukole
  • podlaga: črni kruh

Ribica

  • ribji namaz
  • kos zelene solate
  • košček mehkega sira
  • zelena oljka
 

Pomorščak

  • rakov repek
  • salsa
  • list zelene solate
  • kapra

Polentar

  • pesto
  • rukola
  • rezina mozzarelle
  • košček čebule
  • paradižnik
  • podlaga: pečena polenta

Ribjesadni

  • košček melone
  • lososov namaz
  • kaviar
  • nekaj zelenega (drobnjak)
  • podlaga: sveža kumarica

Dunajčan

  • sveži hran
  • kisla smetana
  • jabolko
  • hrenovka
  • senf
  • podlaga: testo za pizzo v obliki šalčke

Tapas

  • lososov namaz
  • zmlete oljke
  • rukola
  • sveža tuna
  • podlaga: kruh z oljkami

Mehikano

 

Amerikano

  • salsa
  • košček pečene hrenovke
  • list zelene solate
  • majoneza
  • pol češnjevega paradižnika
 

Štajerc

  • štajerski namaz
  • pol glavice šalotke
  • feta salame
  • malo kisle smetane
  • podlaga: okrogli prepečenci

Gospodična

  • kisla smetana
  • sladka smetana
  • nariban korenček
  • prekajeni losos
  • drobnjak
  • podlaga: polenta

Domač

 

Ta hud

  • tanka plast senfa
  • feta domače šunke
  • hrenov namaz
  • kolobar kumarice
 

Piščanček

  • perutninski namaz
  • kapra
  • košček paprike
  • kolobar korenčka
  • kolobar šalotke
  • podlaga: sveža kumarica

Paštetni

  • domača divjačinska pašteta
  • črna oljka
  • rukola 
 
 

Grški

  • feta paradižnika
  • taratur
  • zelena oljka
  • pol glavice šalotke
  • košček feta sira

Rozast

  • lososov tatarc
  • list zelene solate
  • feta paradižnika
  • majoneza
  • kolobar korenčka

Severnjak

  • naribana črna redkev
  • skuta
  • malo bučnega olja
  • presta
  • podlaga: sveža kumarica

Špančki

  • mozzarella
  • paradižnik
  • čili
  • bazilika
  • oljčno olje
  • podlaga: krhko testo za pizzo

Slastnež

  • mozzarella
  • sveža tuna
  • oljčno olje
  • rožmarin
  • ovoj: melona

Zavojček

  • pikanten mehki sir
  • drobnjak
  • peteršilj
  • koriander
  • paprika
  • kalčki
  • ovoj: kuhan pršut

Prigrizek

  • sveži losos
  • kalčki
  • sveža kumarica
  • češnjev paradižnik
  • košček limone
  • podlaga: prepečenec