Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Imaš .... rad .... krompir?

Ga imaš tudi ti…rad? Ja, četrto najpomembnejše prehrambeno sredstvo na svetu! Na leto namreč na našem planetu pridelajo okoli 300 milijonov ton krompirja!!!
Za prihod v Evropo so ponovno krivi španski pomorščaki, ki so krompir prinesli iz južne Amerike. Očitno so zraven koruze, posledično tortilj, vzgojili krompir in tako bili mojstri prilog za vse sorte jedi...

Po prvotnem branjenju kmetov po gojenju krompirja in vmesnem gojenju rastline predvsem zaradi lepih cvetov, je pridelavo krompirja zapovedala Marija Terezija, ki je ljudem želela omogočiti polno hranilno in kvalitetno prehrano.

Krompir se lahko pohvali z vsebnostjo:

Danes poznamo okoli 3000 sort krompirja, ki ga na prvi pogled ločimo:

po barvi: rumen, zelenkast, svetlo rjav, skoraj bel, roza, vijoličen…

in obliki: ploščat, okrogel, podolgovat, suličast, majhen, velik…

 

..vendar pa oblika in barva ne vplivata na kvaliteto krompirja, vsekakor pa na način uporabe, saj enostavno vsak pač ni za vse…

 

Jedilne sorte krompirja se ločijo po:

  • skupinah : A, AB, B, BA, C, CB, CD, D
  • lastnostih: okusu, vlažnosti, razkuhavanju / čvrstosti mesa, barvi in spremembni le-te pri kuhanju

tip A in AB:

  • zelenkaste barve
  • suličaste do ovalne oblike
  • drobnozrnata in vlažna struktura
  • primeren za solate, pražen krompir, gratinirane jedi, jedi na žlico
 
 
Solate
 
avokadovaocvirkova
domačaizpeljanka
italijankašpargljevka
 tip BA in A:
  • rdečkaste barve
  • najrazličnejših oblik – tudi največ sort in najširši spekter uporabe
  • drobnozrnata in pol vlažna struktura
  • primeren za pečen krompir, uživanje celega – na mehiški način, pomfri, krompir v oblicah…
Predjedi
 
gozdni zvitekkrompirjevec
sirokrompirsiciljanski krompir
krompirjeva pizzapolnjena čebula
 
Vse sorte
 
nabodalce za mladenabodalce za lačne
nabodalce al dentebabičini polpeti
kostanjevi njokipesini njoki
krompirjeve palačinkemini tortilje

tip C in BC:

  • modre barve
  • različnih oblik
  • grobozrnate, mokaste strukture z veliko škroba
  • primeren za pire, cmoke, svaljke, njoke, krompirjeve pogače, juhe za zgostitev…
 
Juhe ipd...
 
mediteranskagrahova
korenčkovamandljeva
čebulnaafriška
bobičiavokadova
koruznacvetačna
vrtnasmetanova

tip: D in CD:

  • grobozrnate, zelo mokaste in suhe strukture
  • primeren za krmo, proizvodnjo škroba in alkohola

Izven jedilnih sort za domačo uporabo pa obstajajo še sorte za industrijsko predelavo, kot npr.: za pomfrit, čips ali krompirjeve kosmiče.

 

Ozimnica...

 

Ko krompir oberemo, ga takoj uskladiščimo v temen prostor, kjer po nekaj dnevih precizno izločimo vse poškodovane, da gnilobe ali podobne bolezni ne širijo naokoli.
Potem ustvarimo ozimnico v prav tako izjemno temnem prostoru, saj mu svetloba v tej fazi škodi! Če krompir pozeleni; se pravi, da pod kožo postane zelen in iz nje počasi začnejo kukati kalčki, pomeni, da je svetloba povzročila nastanek klorofila, ki je v tem primeru strupen, saj se v zeleni barvi skriva solanin, ki ob užitju enega večjega krompirja pomeni še hudo zastrupitev!