Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

tonetov kruh ..


...pravi "resnična zgodba", kot to trdijo Italijani, je živel reven kuhar, ki ga lastnik restavracije, kjer je delal ni pustil dalje od pospravljanja smeti po kuhinji. Restavracija je bila v sklopu sodišča in vanjo so zahajali pomembneži, zato je lastnik povabil na božično večerjo povabil vso to najimentitnejšo gospodo, ki je seveda pričakovala vrhunec njegove kulinarične ponudbe s piko na "I" - znamenito torto, ki je bila specialiteta hiše.

Šef je mobiliziral vso svojo kuharsko ekipo, ki je vihtela nože in kuhalnice in mu sproti zagotavljala, da je vse pod nadzorom. Vendar pa...joj! Kar naenkrat je kuhinjo zajel nek čuden smrad in dim!!! Takih vikov in krikov človek zlepa ni slišal! Toooortaaaa! In se je zagžala!

Ja, zažgala se je, kar lastnik restavracije ni mogel dojeti in je iz grozljivega kričanja prešel v otroški jok. Pripraviti testo ponovno je bil preveč dolgotrajen in zapleten postokek in potemtakem nemogoče. Ko se je malce pomiril, se je namenil v salo z opravičili o neljubem dogodku.

 

vrhunec legende

Takrat pa se nekje najde revež Tone, ki si je že pospravil košček surovega testa in nekaj suhega sadja za domov, da bo v naslednjih dneh imel kaj jesti. Šefu ponudi pomoč, češ, da odstopi svoje testo z dodatki in zamesi "kruh", ki si ga pripravlja doma.

No, ni potrebno razglabljati, kaj je pripravil Tone...to izjemno pecivo je kaj kmalu postalo nepogrešljivi del božično obložene mize marsikje po svetu. To pecivo so poimenovali po nejm in tako je Tone dobil svoj kruh: Panetone in z njim postal slaven pek, poznan vse do danes...

panetone

  • 150 g moke
  • 20 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 75 g masla
  • ščepec soli
  • nekaj žlic vode
  • nekaj žlic mleka
  • 2 žlici medu
  • pest rozin
  • pest kandiranih pomaranč ali arancinov
  • pest kandiranih limon
  • 1 vanili sladkor

 

nujne potrebščine:

  • okrogel pekač ali papir, pripravljen za peko Panetone
  • sladkor v prahu za posip
  • škatla, kamo se spravi vsaj za nekaj dni pod smrekco
  • moderna različica obliva: tekoča čokolada ali vanili krema

Pandoro

ali pozlačen kruh je malce novejša različica slavnega Panetona za nekatere sladokusce, ki ne marajo rozin, arancinov in ostalih dodatkov, ki so nepogrešljivi sestavni del Tonetovega kruha.

Pandoro

    • 200 g moke
    • 75 g masla
    • 23 g sladkorja
    • ščepec soli
    • 1 dcl piva
    • 3 jajca
    • sok 1 limone
    • 1 dcl sladke smetane
    • 1 žličko pecilnega praška
    • malo vode
postopek

Oba pomembneža se pripravljata na način potice - ali zamesi testo po pravem postopku:

1. najprej zmešaj sladkor in jajca

2. v moko vsuj pecilni prašek

3. med redko mešanico vmešaj še preostalo tekočino

4. vode daj toliko, da bo masa ravno prav tekoča za v pekač

5. vmešaj ostale dodatke

6. peči na cca 180 stopinjah cca 40 minut

7. ko se ohladi, posuj najmanj s sladkorjem v prahu ali pa dekoriraj po svojih zamislih

 

Srečen Božič tudi tebi!

in hitro napiši pismo Božičku!