Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Božanski, meden, čaroben…

Ali je Adam pravzaprav ugriznil v kaki??? So »zlata jabolka« iz starih grških pripovedi, v bistvu kakiji?

Božji sadež..in nudi ti ga le kratko jesensko obdobje. Glej, da ga ne zamudiš!

 

»Na svatbo tesalskega kralja Peleja in morske nimfe Tetide so povabljeni vsi bogovi, razen boginje prepira Eride. Ta je užaljena in vrže med svate zlato jabolko z napisom Najlepši. Jabolka si želijo boginje Hera, Atena in Afrodita, saj vsaka zase misli, da je najlepša. Za razsodnika vzamejo trojanskega princa Parisa. Vsaka od njih mu obljubi darilo: Hera kraljestva tega sveta in oblast, Atena modrost in slavo, Afrodita pa najlepšo žensko na svetu in srečo v ljubezni. Paris izbere Afrodito in tako Trojancem nakoplje sovraštvo drugih dveh boginj.«

Domovina kakija je vzhodna Azija, od Izraela preko Kitajske na Japonsko.
 

Izjemno zdrav in odličnega okusa.

Vsebuje okrog 20 odstotkov hitro uporabnih sladkorjev, beta karoten, kalij in magnezij, precej fluora, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine C, B1, B2, B6 in A, pa tudi jod, krom, baker, selen in še druge rudnine. Pomaga pri presnovi, koristen je za ledvice, jetra, oči. Vsebuje skoraj toliko C vitamina, kot limona in kar 30-krat več vitamina A od jabolka. Zato ga otroci raje jejo, kot korenček. 100 gramov kakijevega mesa ima 77 kalorij /333kJ. Kaki vsebuje veliko glukoze, zato daje organizmu tudi energijo.

 
 

Kaki odlikuje bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin ter maščob, zato sodi med najbolj zdravju priporočljiva živila. Ker drevesa ni treba škropiti, saj praviloma ne oboleva, je to ekološko pridelano sadje. Pridelava brez škropljenj, bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus so njegove prednosti, zato je pri sladokuscih in ljubiteljih zdrave prehrane zelo priljubljen.

Uživaj v surovem, kuhanem, pečenem—ali pa si izmisli drugačen način priprave. Za surovega pripravi žličko, ker se ti sicer scedi med prsti.

Samoobrambne sposobnosti !

Ogrodje – drevo se bohoti tudi do 15 m v višino. Prekrasne rumeno – bele cvetove kakijevo drevo odvrže, če se mu zazdi, da jih je preveč in da obvaruje pri življenju ostale cvetove, ki imajo "all inclusive tretma". Če kaki - drevo zasluti sušo in s tem pomanjkanje hrane, odvrže toliko plodov - kakijev - sadežev, da ostalim izbrancem zagotovi nemoten razvoj do najokusnejšega sadeža. Seveda se kaki zaveda, da ima sadežev, kljub zavrženim, dovolj, saj drevesa kakija z rodnostjo nimajo težav.

 
 

Med drevesi kakija obstajajo emancipirana – taka, kjer moški cvetovi v ženski družbi niso zaželeni, aktualna, kjer se bohotijo dvospolniki, no in seveda staromodna – normalna z ženskimi in moškimi cvetovi, vendar ni nujno, da se plodijo med seboj. Namreč pri razvoju sadeža – kakija, ni nujna oploditev cvetova. Nekateri so temu rekli brezmadežno spočetje, vendar pa možnosti oplojevanja niso zavrgli…za vsak slučaj!!