Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Postopek je pol poti

 

Mami je kuhinja nuja, nemalo kdaj obremenitev, kuharski postopki rutina, kar prehaja v nezavedno slabo voljo, da o očetu sploh ne govorim.. no če se potrudi, skuha kar vredu..
Naj bo tebi kuhinja razburljivo mesto, kjer iz dneva v dan kuješ načrte, nove inovativne kuharske postopke, kako presenetiti starše, sproščaš svoje kreativne sposobnosti in jih oblikuješ do slastnih užitkov.

 

Priporočam tudi, da kuhinjo uporabiš za globljo navezavo z mamo in ugajanje očetu, ko se mogoče kje na drugem področju zatakne, saj je kuhinja nekakšen sveti kraj družine, druženja in sprave.

 

Organiziraj svojo zabavo

Ali rojstni dan...


Ker je otroških kuharskih šol bolj malo ali še nič in te v šoli ne naučijo praktičnih osnov, so ti kuharski postopki bav bav, še posebej, ko vidiš dolge in zapletene recepte..., izkoristi starše in tole spletno stran ter postani slavni kuhar. Če znaš kuhat, lahko povabiš frende in namesto, da jim igraš na kitaro, kar seveda lahko sledi, jim pripraviš kuharske inovacije. Stavim, da bodo padli dol…in ti – boš glavni frajer!

 

Postani mali chef!

Postati kuhar? Šala mala! Tudi če te niso naučili v šoli, ali ti ni prišepnila babica, je danes na razpolago veliko trikov, ki ti pomagajo k strmi poti do kuharskega znanja ali pa vsaj dovolj dobre kamuflaže za upravljanje s kuhinjskimi aparati, rokovanjem s kuharskimi postopki in obdelavo sestavin, da bo hrana okusna in privlačna za oči...

 

Saj veš, da znanje ne pade z neba. Obljubim, da ne bo težko, vseeno pa je potrebno osvojiti prve korake, preden sploh začnemo s hrano in lonci.

Na kratko:

  1. Izbrani recept dobro preberi (vsaj dvakrat) in prečekiraj, če imaš doma vse sestavine, oz dovolj vsega. Postopek je sestavni del vsakega opravila.
  2. Pripravi prostor, kuhinjske pripomočke in sestavine, da ne bo panike potem.
  3. Če ugotoviš, da bo kakšno opravilo pretežko zate, rezerviraj mamo že prej.
  4. Preden začneš, umij roke.
  5. Čim več sestavin pripravi za v skledo: stehtaj, olupi, nareži, ipd…
  6. Umazano prazno posodo sproti odlagaj v umivalnik ali pomivalni stroj, da bo delovni prostor urejen in kuhinja na koncu čista.

 

Da ne bo tekla kri…

Kuhanje je zabava, ki pa pogosto vključuje »nevarne« kuhinjske pripomočke, brez katerih pač ne gre. Vsekakor je uporaba ostrega noža varnejša, kot rezanje s topim. S topim nožem pretirano uporabljaš mišice, da ti lahko nož zdrsne... in za tvoj prst je tudi topi nož dovolj oster… enako velja za vse ostale kuhinjske aparate, zato priporočam vsaj v začetni fazi mamino prisotnost.

 

  1. Pri rezanju hrane naj bodo prsti oddaljeni vsaj 3 – 4 cm in oddaljuj jih sproti, da nož ne zdrsne...
  2. Če se le da, namesto roke za držanje uporabi vilico, ki ima z nožem dogovor:)
  3. Čvrsto primi nož in na zgornjo stran nasloni prst, da ga kontroliraš.
  4. Vsak pripomoček, še posebej nož po rezanju takoj odloži od sebe na mesto, da te pri nadaljnjih opravilih ne moti in ne hodi z njim po kuhinji.
  5. Po uporabi nož ali kak drug oster predmet umij in odloži med čisto posodo; nikar ga ne odlagaj v skledo z ostalimi umazanimi predmeti, da ga kasneje ne zagrabiš pomotoma prav tam, kjer ni treba.
  6. Ob miksanju nikoli ne poskušaj hrane s prstom ali priborom, ob vsakem posegu v posodo mikser izklopi.

 

Tudi toplota je lahko nevšečnost...

Ne dopusti, da ti vroča plošča, vrela voda ali pregreta pokrovka pokvarijo veselje do kuhanja.

 

  1. Ko želiš dvigniti pokrovko ali iz pečice vzeti pekač, uporabi kuhinjsko rokavico ali cunjo, še prej se pa s kratkim prijemom prepričaj, če je dovolj debela, da zadrži toploto.
  2. Ko dvigneš pokrov kuhajoče se hrane, ne daj takoj obraza nad ponev; počakaj, da se prva para razkadi; enako velja za pečico.
  3. Ko s plošče odstaviš lonec, vedi, da bo še nekaj časa vroča.
  4. Če imaš opravka s plinom, ob prižiganju daj glavo čim dalje stran.
  5. Če moraš kuhajočo hrano mešati, ne pusti žlice v loncu ali ponvi, ker se segreje.
  6. Ko daješ hrano (še posebej zmrznjeno) v vroče olje, se s telesom umakni korak nazaj, ker šprica; v drugi roki drži pokrovko za ščit.
  7. Vroče posode ne postavljaj na kuhinjski pult; vedno jo umakni na hladen del štedilnika ali na posebno desko.
  8. Takoj, ko končaš s kuhanjem ali pečenjem, izklopi štedilnik ali pečico.
  9. Voda in elektrika ne sodita skupaj; ko vklapljaš aparat v vtičnico, to počni s suhimi rokami.
  10. Ko greješ hrano v mikrovalovni, se včasih segreje tudi posoda.

 

Nujna je higiena!

Čisto preprosto: higiena je pomemben del kuharskega postopka za preprečevanje bacilom, da pridejo do naših ust, odstranjevanje škropiv, pesticidov z zelenjave ali sadja, onemogočanje surovim snovem, ki niso užitna, da zaidejo med hrano in nenazadnje: v čisti kuhinji lažje in hitreje ustvarjamo.

 

  1. Pred začetkom kuharskega postopka si umij roke.
  2. Roke umivaj tudi med pripravo in rokovanjem s kuhinjskimi pripomočki, kasneje kuhanjem, saj so mnoge plastične embalaže pripotovale kajvem od kje…
  3. Dobro umij sadje in zelenjavo pred uporabo, tudi, če jo potem olupiš.
  4. Po rezanju ali sekljanju ene sestavine na deski, le-to dobro splahni in šele nato reži naprej drugo sestavino.
  5. Če prijemaš surovo meso ali ribo, si po koncu dobro umij roke.
  6. Vedno preveri rok veljavnosti posamezne sestavine.

Kvaliteta pred količino!

Če želiš goste ali tvoje najdražje, predvsem pa sebe nagraditi s kvalitetnim »krožnikom«, poskrbi za kvalitetne sestavine.


Naj ti pride v kri:
  1. Zelenjave ne kuhaj do razpadlosti; ker se v večini lahko je surova. Kuhaj jo le nekaj minut; če želiš mehko, jo zmiksaj ali pretlači.
  2. Če zelenjavo daš v vrelo vodo, ohrani svežo barvo.
  3. Česen se lažje olupi, če strok stisneš, da lupina poči.
  4. Čebuli ne odstrani osrednjega dela, ker med rezanjem razpade.
  5. Če kuhaš mladi krompir še neolupljen, vodo posoli, da ne razpade.
  6. Za gratiniranje uporabljamo sir.
  7. Namesto kisa lahko uporabiš sok limone ali limete.
  8. Surovo jajce zlomi na ostrem robu sunkovito in na polovici, da vsebina ne konča na tleh.
  9. Če želiš razvaljati testo, valjer pomoči v moko, da se ne prime; enako naredi z modelčki za piškote.
  10. Ko mesiš testo z rokami, jih pomoči v vodo, da se ti takoj na zlepijo s testom.
  11. Če želiš preveriti ali je torta v pečici že pečena, uporabi palčko.

Vem, da marsikaj znaš sam, ampak vseeno na začetku priporočam vsaj občasno prisotnost mame ali očeta, zato izkoristi čas počitnic, delo zunaj, na vrtu, kjer packe niso tako usodne in vadi, da boš kmalu Lo chef!