Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Sedmo poglavje...

Kot je pravljično število 7, se je pravljično ali nepozabno odvila sedma sezona projekta Kuhnapato. Aktivnost »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo« se je kot močan motivacijski ukrep k izboljšanju odnosa do lokalne sezonske hrane, želje po zelenjavnih in sadnih obrokih, krepitvi ročnih spretnosti in povezovanja znanj, dviga samopodobe posameznika, kar vodi k boljšemu učnemu uspehu in uspešnosti na ostalih področjih ter krepi veselje do dela, tudi v heterogenih skupinah, zasidrala v določenih javnih zavodih po Sloveniji. V mislih imamo osnovne šole, ki obroke ponudijo določenim podružničnim vrtcem in Centre šolskih in obšolskih dejavnosti, ki na svojih lokacijah gostijo šole iz najrazličnejših koncev Slovenije. S priključitvijo določenih Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti smo delovanje projekta postavili tudi v malce manj formalno okolje, kjer so otroci srkali znanje in veščine, tudi z namenom spoznavanja tradicionalnih jedi drugih regij ali pokrajin. Tako je letos v skoraj 60 javnih zavodih sodelovalo preko 3000 otrok in v 240 »kuharskih akcijah« nahranilo skoraj 68.000 otrok. Seveda so spoštovali poslanstvo projekta in kot že vrsto let, s pomočjo medgeneracijske komunikacije raziskovali po kulinarično – kulturni dediščini lastnega kraja. V sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane so tradicionalne jedi, ki so jim z namenom drugačnih potreb telesa, kot je to veljalo za obdobje naših prednikov, odvzeli velike količine maščob in ogljikovih hidratov ter jih nadomestili s sezonsko zelenjavo in sadjem, v šolskih kuhinjah pripravljali vsaj enkrat mesečno. Ne smemo pozabiti, da gre za vzajemno motivacijo. Naloga mentorjev in kuharjev je usmeriti otroke k verodostojnim virom in jim predstaviti nujo po zdravem načinu prehranjevanja na njim razumljiv in zanimiv način. Ob tem je njihova naloga prisluhniti otrokom in z drobnimi kompromisi ali koraki doseči želen rezultat. Zaupati jim pomembno nalogo, a jih hkrati motivirati k želeni poti, je način, ki vsa leta ponuja izjemne rezultate in napredek pri dvigu kulture prehranjevanja mladostnikov.


S sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, na pobudo katerega delujemo v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter z generalnim pokroviteljem Spar Slovenija, nam je uspelo motivirati tudi številno publiko, saj skozi ves proces ugotavljamo, da so otroci izvrsten medij za širjenje zdravih informacij generaciji staršev in ostalih ter tako pripomorejo k zavedanju o pomembnosti koriščenja lokalnih sezonskih sestavin, še posebej zelenjave in sadja.


V knjigi, ki je pred vami, predstavljamo določene jedi, ki so jih otroci v šolskem letu 2017 / 18 pripravljali svojim vrstnikom. Zdravi tradicionalni obroki so bili sestavljeni iz glavne jedi in poobedka ali pozdrava. Vendar so jedi navedene posamezno, saj izbiro o sestavi okusnega zdravega tradicionalnega in letnemu času primernega obroka, prepuščamo vam. Dober tek Slovenija!