Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ribištvo in ribogojstvo je že od nekdaj pomemben vir prehrane najrazličnejših skupin ljudi, ne glede na lokalno pripadnost, prepričanje, status, ipd.. Živelj slovenskih sladkih voda je zaznamoval prenekatere jedilnike in bil osnova za izvrstne gurmanske kreacije meščanskih družin ali v samostanih. 

Osnovnošolci Slovenije so ponovno zavihali rokave, nabrusili nože in se spopadli z ambiciozno zastavljeno nalogo: od lokalnih ribičev ali ribogojcev pridobiti informacije o značilnih ribah ali vodnem življu njihove regije ali ožje lokacije, se jih naučiti pripraviti po receptu, značilnem za njihov kraj ali regijo, po možnosti v povezavi z zgodovino kulinarike kraja, skuhati končni izdelek po predpisih najzahtevnejših gurmanov in kulinaričnih estetov. In ne le to!

Potrebno se je bilo naučiti rokovanja z ribo: jo oluskati, očistiti in v večini primerov tudi filirati. 
V zadnjem obdobju smo sladkovodne ribe postavili na stran, zanemarili sestavino, pomembno za nemoten razvoj organizma in temu procesu smo se v tokratnem projektu odločno uprli. Gre za skoraj nujni sestavni del tedenskega jedilnika in s tem dejstvom je potrebno seznaniti mladino, še preden se postavi na svoje noge. Težimo k procesu za ohranjanje zdravja, dobrega počutja, navajanje na raznolikost jedilnika in na črpanje sestavin, ki nam jih nudi narava ob določenem letnem času, po možnosti kar za hišo ali na bližnjem travniku.

 

94 skupin osnovnošolcev domala iz vse Slovenije, je v drugem poglavju projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, nadgradilo svoje znanje in sposobnosti ter poglobilo navdušenje in želje po raziskovanju in ustvarjanju v svetu kulinarike. Ponovno so dokazali, da se njihove ročne spretnosti lahko kosajo z »velikimi« kuharji, dovršenost jedi lahko postavi na krožnike priznanih restavracij, znanje in interpretacija običajev, povezanih z ribištvom, ribogojstvom, zgodovino pripravljenih jedi in z njimi povezanih običajev ter simpatičnost, iznajdljivost in zrelost, pomešana z sončno otroško energijo, pa nima konkurence.

Naše kuharsko popotovanje skozi čas smo dopolnili z močnatimi jedmi, značilnimi za posamezen kotiček domovanja vsake posamezne tekmovalne skupine in tako naredili še en velik korak k zavedanju o slovenskem in se naučili spodbuditi željo po vnovičnem odkrivanju vsega, kar je povezano z zgodovino kulinarike posameznega kraja ali mojstrovin naših prababic.

Piko na »i« so otroci naredili z inovacijami in kreacijami v obliki prigrizkov, kjer so upoštevali zakonitosti narave in letnega časa ter visokih estetskih meril zahtevnih jedcev.