Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Bolj in manj znane jedi naših babic

Slovenijo velja meriti v njeni kulinarični pestrosti in ne velikosti. Gre za edinstven primerek gastronomskega bogastva na »nekaj kvadratnih kilometrih«, ki ga narekujejo geografska, posledično klimatska raznolikost v povezavi z zgodovino prebivalstva. Med slednje prištevamo migracije s končnim ciljem ostati na naših tleh ali prehode zaradi trgovanja, spreminjanje mej z ostajanjem prebivalstva na tej ali oni strani ter vzroke vsega naštetega, ki so na nek način določali kulturno značilnosti posameznih skupin prebivalstva. Način prehranjevanja je v času naših prednikov predstavljal enega glavnih temeljev kulture, se pravi osnovne, ki so jo iz najrazličnejših koncev Evrope prinesli s seboj, v kombinaciji s sprejeto ali povzeto od lokalnega prebivalstva.


Res, da je Slovenija razdeljena na 24 gastronomskih regij, a osnovnošolci, vključeni v projekt Kuhnapato, so v devetih letih raziskovanja po lastni prehranski dediščini dokazali, da tako rekoč v vsaki vasi najdemo kulinarično posebnost v obliki recepta, sestavine ali vsaj postopka ter odklone v imenih jedi, ki imajo stične točke v vsebnostih.


Pred vami je zbirka receptov in okusnih izdelkov, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili svojim sošolcem v šolskem letu 2018/19 v okviru aktivnosti Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo – Kuhnapato, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija in s pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija.