Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur


 

Ha, vrtnarim!

 

 Da bi imel svoj vrt z zelišči, korenčkom ipd... ti sploh ni treba;bit profesionalni vrtnar z znanostjo naših prednikov, ki so se ure in ure pogovarjali z rožami, korenčkom in solato, izpulili plevel, še preden je zrasel, pa četudi je bilo to dišeče zelišče...in solili pamet sosedom, da je njihov način vrtnarjenja itak najboljši in njihov vrt daleč najlepši...

 

Samo malo zemlje ob hiši ali v lončku, kar je itak 100 krat bolj praktično in vrt je tu! Zelišča je itak treba imeti pri roki, korenček, redkvico ali kaj podobnega, pa tudi, da uporaba pride iz navdiha…in vonja. Seme, ali še bolje..flanco, zalivaj ne preveč in ne premalo, trgaj in uporabljaj poganjke, da se zeliščni grmiček normalno razvije, prebrskaj recepte, da dobiš občutek, katero zelišče ali zelenjava približno kam paše, sicer pa poskusi  skuhati sam.

Vrt je nekaj najbolj vznemirljivega, saj je vsak dan malo drugače, vsak dan lahko opazuješ svoj korenček, svoje zelišče, kako rase in se razvija.

 

Prav zavidanja vreden občutek je, ko zrase prvi korenček, ki je plod tvojega vrta, ali pa bučka, čebulica… Ah, kar ne bi je izpulil, no potem pa z dvignjeno glavo, rahlim samozavestnim nasmeškom prineseš štafeto v kuhinjo. Prav nič na tem svetu ni boljše kot to, kar zrase na tvojem vrtu, pa sploh ni pomembno, če so malo solate pojedli polži ali pa je bučka umazana od zemlje. Tvoje je in to je zakon!