Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur


Zelišča

Te zanimive trave izjemnega vonja, okusa, kreativnega videza in zdravilnih učinkov spremljajo človeštvo vse od njegovega nastanka. Ker je nastanek zelišč bil pogojen z višjimi temperaturami, se pravi južnimi kraji, so jih že Rimljani ob svojih pohodih prenašali v severnejše predele, kjer so se adaptirala, delno prilagodila ali spremenila.

Važnejše pa je, da so prenašali načine njihove uporabe, ki jih je nešteto ali pa skoraj toliko, kolikor je različnih jedi in okusov. Tako, kot vse ceste peljejo v Rim, vsaka aromatična trava najde svoj lonec.

Včasih so jih nabirali okoli hiše, danes jih naberemo na vrtu, na balkonu ali na okenski polici. So ena glavnih "pointov" fraze, ki označuje moderno kuhinjo: »nazaj k naravi«. To ni nič drugega, kot »nazaj k hrani revežev«, ki je danes ne poznamo več, saj postaja vedno večja umetnost ;nekomplicirati.

 

Enostavno

 

Spravit zelišča do življenja je, vsaj kar se vrtičkanja tiče, nekaj najbolj enostavnega. Vedi, da so včasih bila plevel…in plevel se prime – hočeš al pa nočeš…skoraj povsod. Na vrtu, balkonu ali okenski polici. Ni ti treba biti doktor vrtnarjenja, le malo zemlje, vode, svetlobe in ljubezni.

 

Vesloje vonjav okusov in učinkov...

Ni pomembno ali govorimo o koščku tvojega vrtička za hišo ali pri babici, ali si ustvaril vrt v balkonskih koritih, ali pa morda kar na okenski polici.

Gre za nujni dodatek zelenjavnemu vrtu, za neprecenljivo vrednost zelišč, posebej, ko se znajdejo v loncu in za nenadomestljive zdravilne učinke.

Zelišča so stara skoraj toliko, kot ti, no, človeštvo, vendar so v zgodovini imela pomembno vlogo na precej bolj razgibanih področjih: uporabljali so jih ne le v prehrani, iz njih so izdelovali dišeča kadila, olja, razne pripomočke za nego, ki pa so imeli tudi zdravilni učinek, določene dele so uporabljali za barvila tako za tkanino, kot lastno telo.

Včasih lokalne rastline, so s preseljevanjem narodov pripotovale na vsa svetovna območja, kjer jim klima vsaj približno nudi pogoje za življenje, da diši skoraj že povsod.

Naravno!

Danes pravimo, da se življenje vrača nazaj k naravi. Ponovno prihajajo do izraza zelišča in to v vedno več vlogah, od katerih najpomembnejša je še vedno ta v kuhinji, vendar ne le v loncu. Zato je priporočljivo in izjemno praktično, da imaš zeliščni vrt-iček pri roki in je uporaba posameznega zelišča odvisna od trenutnega navdiha ali bolezni, priporočljiva so pa tudi za preventivo.