Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Pospravi vrt!

 

Korenček, koleraba, čebulice, špinača in najverjetneje še kaj so dali vse od sebe, da so se ti prikazali v najlepši (največji!!) in najslastnejši podobi. Ni dvoma, da si poldove svojega dela pobral in primerno spravil med inovativne recepture, če je pa kaj ostalo, pa v zamrzovalnik, ali si posušil, oz. v olje, kis, … na varno.


Da bo spomladi spet top fit, da ti bodo zavidali sosedje, mora tudi vrt imeti svoj čas za počitek. To je od pozne jeseni in čez zimo.

V glavnem:


1. Poberi plodove, ki so slučajno še ostali v ali nad zemljo.
2. Populi vse ostanke: kocene solate, blitve, špinače, razne nedozorele korenčke, korenine, ipd.
3. Zemljo s korenin otresi na vrtu, da ti je prihodnje leto ne bo primanjkovalo.
4. Vse, kar si pobral in kar ne gre v lonec ali zamrzovalnik, odvrzi na kompost, ki je v bistvu rasel že od poletje, ko si začel pobirati prve plodove.
5. Rastlinam, ki prezimijo poreži stebla, liste skoraj do zemlje: rabarbara, drobnjak..
6. Če si v zemlji slučajno pozabil kak česen ali čebulico, te bo najverjetneje presenetila nova – spomladi.
7. Pospravi ves pomožni in material okrasni material: deščice, po katerih si hodil, kamne iz zeliščnega vrta, ograjice in palice, ki so kakšnim dolginkam pomagale stati.
8. Če se ti ljubi, zemljo rahlo prekoplji in vmešaj malce komposta, ki ga zajameš bolj od spodaj.
9. Sicer pa uporabi gnojilo in prav tako kompost, pregrabi in obrni vsaj vrhnji del zemlje, da čez zimo ne bo lačna in da bo spomladi godna za nova življenja.

 

Lahko pa poseješ motovilec.
Postopek je enak, kot pri spomladanskem sejanju, le, da vmes verjetno malce sneži in da traja malce dlje, da zelene rožice pokukajo na plano.

Če imaš namen prihodnje leto tvoj vrtiček olepšati z vrtnicami ali podobnim okrasnim grmičevjem, je jeseni čas, da jih posadiš. Postopek sajenja je enak, kot spomladi, le da posajene grmičke zaščitiš pred mrazom tako, da jih oviješ s časopisnim papirjem in pokriješ z debelejšo tkanino. Vejic namreč ne moreš porezati popolnoma do tal in tako med zimo lahko pomrznejo ter onesposobijo nadaljnjo rast.