Sam svoj dohtarPšenica :Vsebuje: B1, B2, E, karoten, kalij, magnezij, beljakovine. Odlična ker: telesu doda potrebne beljakovine in balastne snovi. Ali veš: da jo uvrščamo med najstarejše gojene rastline; v Egiptu so jo pridelovali že v 4. stol. pr. n. št. |  | Rž:Vsebuje: B1, B2, B3 in E, beljakovine, kalij, železo, fluor. Odlična za: nastajanje krvi, graditev kosti, za lase, zobe in dobro prebavo. Ali veš: da so jo začeli pridelovati na Vzhodu, šele proti koncu bakrene dobe se je pojavila v Evropi, kjer so jo koristili Kelti, Slovani in Germani. |  | Ječmen:Vsebuje: B3, magnezij. Odličen za: želodec in črevo. Ali veš: da so v grški mitologiji bogovi ponudili človeku ječmen kot prvo hrano in v starem Rimu je predstavljal glavno hrano gladiatorjem, v Evropi pa že stoletja iz njega varijo pivo. |  | Oves:Vsebuje: beljakovine, B kompleks, maščobe za razbremenjevanje holesterina v telesu,… Odličen za: oživčevje, zaviranje razvoja bakterij, imenujemo ga tudi hrana za dojenčke. Ali veš: da je v starih medicinskih knjigah oves omenjan kot zdravilo. |  | Proso:Vsebuje: ugodne maščobe, kot oves, silicijevo kislino, fluor. Odlično za: graditev kosti, rast las in zob. Ali veš: da še danes predstavlja eno glavnih hran v Aziji, Afriki in Ameriki, iz Evropskih jedilnikov pa ga je izrinil krompir. |  | Leča:Vsebuje: beljakovine, kalij, fosfor, fluor, B1 in B2 vitamina. Odlična za: živčni sistem, rast las in zob in dobro prebavo. Ali veš: da predstavlja nadomestek mesa v deželah, kjer je uživanje mesa versko omejeno. |  | Soja:Vsebuje: beljakovine, zdrave maščobe, minerale, vitamine B1, B2, niacin, železo. Odlična za: nadomestek mesa, mleka, lahko prebavljiva. Ali veš: da je soja kraljica med fižoli in so jo Kitajci častili kot sveto seme. |  | Lan:Vsebuje: lecitin, ostale nenasičene kisline. Odličen za: prebavne motnje – zaprtje. Ali veš: da so ga poznali že v kameni dobi, iz njega pridelujejo najrazličnejše surovine in pol surovine. |  | Ajda:Vsebuje: železo, kalij, kalcij, lecitin, lizin. Odlična za: prehrano otrok. Ali veš: da ajda ne spada med žita, temveč med dresnovke. V 18. stoletju jo je izpodrinil krompir. |  | Kreša:Vsebuje: vitamin C. Odlična za: čiščenje krvi in delno nadomešča antibiotik. Ali veš: da vrtno krešo gojijo po vsem svetu, kot začimbo pa so jo uporabljali že v starem veku. |  |
Pobrskaj še na: |