Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

 
 

Oglej si novo temo o tortiljah in

palačinkah!

Poln jih je cel svet, vendar so doma

narejene naj - boljše!

Poskusi!

Čarovnija..kaljenje

1. dan - zvečer

1.   Semena vsuj na mizo in skrbno preberi – odstrani vsa poškodovana ali zdrobljena in semena, ki ne sodijo v tvojo skupino.

 

 

2.   Semena vsuj v veliko sito z dovolj gosto mrežo, da ne popadajo skozi ter jih temeljito speri in s tem odstrani umazanijo.

 

3.   Zvečer daj semena v posodo z vodo. Uporabi 2 - 4 krat večjo posodo z vodo, saj semena čez noč v vodi nabreknejo in se tako povečajo. Posodo pokrij. Uporabi navadno hladno vodo iz pipe.

 

 

2. dan - zjutraj

1.   Zjutraj odlij vodo skozi sito, ki si ga uporabil prejšnji dan.

2.   Nabrekla semena ponovno temeljito speri pod tekočo vodo.

 

 

 

3.   Sprana semena vsuj v posodo za kaljenje (kozarec za vlaganje, plastična

posoda,…), ki mora biti do 5 krat volumensko večja od trenutnega volumna semen, saj se s kaljenjem volumen semen, oz kalčkov poveča.

 

 

4.   Posodo pokrij s tkanino, ki bo kasneje imela vlogo sita in pritrdi na posodo z gumijastim obročkom ali kako drugače.

5.   Posodo s semeni postavi v omaro ali kak drug temen prostor in jo obrni z odprtino poševno navzdol, da ostanek vode skozi tkanino nemoteno odteka.

 

2. dan – zvečer

1.   Kaleča semena vsuj v sito, ki si ga že uporabil.
2.   Semena temeljito speri pod tekočo vodo.

3.   Kaleča semena ponovno nežno vsuj v posodo, ki si jo izbral za kaljenje in jo zapri s tkanino ter vrni v omaro.

 

3. dan – zjutraj, zvečer

1.   Kaleča semena vsuj v sito, ki si ga že uporabil.

2.   Semena temeljito speri pod tekočo vodo.

3.   Kaleča semena ponovno nežno vsuj v posodo, ki si jo izbral za kaljenje in jo zapri s tkanino ter vrni v omaro.

 

4. dan

Ponovi postopek spiranja. Ta dan se pokažejo že prvi kalčki. Odslej lahko kališ na svetlobi. Svoj pridelek uporabi v roku 3 – 4 dni po tem, ko se pojavijo prvi kalčki. V hladilniku pa jih lahko hraniš še nadaljnjih 5 dni, vendar z zavlačevanjem izgubljajo vitaminsko vrednost.

Pa poskusimo!

 

Da se ti ne ponesreči:
  • poskrbi, da bo voda po vsakem spiranju odtekla
  • redno spiraj semena - vsaj 2 x na dan
  • kaleča semena potrebujejo zrak
  • dobro očisti posodo za kaljenje
  • skrbno preberi semena in odstrani poškodovana
  • ob nakupu se prepričaj o kalečem semenu
  • lahko uporabiš kalilnik