Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

Očisti ribo.....sam!!!

Najprej se prepričaj, da je riba sveža!

Če je ne vloviš sam in ne prestrežeš ribiča, ko jo pravkar vleče iz vode se v ribarnici postavi z vprašanjem:

1. Ali je sveža?

Tistega, ki ti odgovarja glej vo oči, pa vendar se lahko zlaže.., saj je vajen odgovora: "Seveda, vsekakor!"

2. Poglej oči!

Prodajalec ti pokaže njene prelepe oči, v katere je pravkar nalil kaplice, da ostanejo nemotne.

3. Poglej škrge!

Seveda so rdeče in sveže, saj so namazane s kremo za ohranjevanje barve.

4. Povonjaj jo!

Ooo, kako lepo diši, kot, da je naparfumirana s svežim morjem! Ja, tudi tak "parfum" obstaja...

5. Končno jo primi v roko, če tega nisi storil že prej in si prikrajšal pot do ugotovitrve o svežini...

Če je napeta, stoji skoraj vodoravno, če ti tako želiš, potem je skoraj sigurno sveža, vsekakor pa užitna!

 

Čiščenje rib naj bo obred ali družabno doživetje na prostem ! 

 

1. Pripravi neprepustno podlago (papir ali desko), kuhinjsko žlico in nož, nadeni rokavice, če želiš.

 
 

2. Z žlico se loti odstranjevanja lusk v smeri od repa navzgor. Vmes preveri, če si odstranil vse luske.

3. Zareži na spodnji - trebušni strani od zadnjične luknje navzgor do glave.

 
 

4. Odstrani notranje organe in umij ribo (najbolje v slani vodi). Pomagaj si z žlico.

 

5. Prijem skozi škrge in zavoj pripelje do odstranitve dela škrg, ki mora stran.

 
 

6. Bodi pozoren na nevarne plavuti, ki te lahko porežejo tudi, če imaš rokavice. Najbolje je, da jih odstraniš.

 

Filiranje

1. Pri glavni plavuti zareži proti glavi in obrni nož.

 
 

2. Ob kosti z drsečimi rezi poskusi rešiti čim več mesa in čim manj kosti.

3. Obe polovici dobro pretipaj in s pinceto odstrani zašle kosti.

 
 4. File peči najprej na strani kože, da se ne presuši.

 5. Imaš bolj zdravo možnost: pojej carpaccio ali surovo!

 

6. Uporabi grobo sol, tisto, ki jo je tovoril Martin Krpan!