Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

Termini tekmovanj

  5.4.2017  gostilna Rajh, Bakovci pri Murski Soboti
  7.4.2017  hotel Hvala - restavracija Topli Val, Kobarid
10.4.2017  gostilna Vovko, Ratež pri Otočcu
11.4.2017  gostilna Jakše, Novo mesto
14.4.2017  gostilna Pečarič, Vrhovci Ljubljana
25.4.2017  Dvor Jezeršek, Zg. Brnik
31.5.2017 Veliki finale - gostilna Pečarič v Ljubljani

 

Tradicionalna pustna kosila z zdravo mero zelenjave!

"Prihajajo debeli četrtek in še debelejši petek, da o soboti, vse do torka, ne govorimo", so hiteli pripovedovati otroci slovenskih osnovnih šol, ki so v šolskih kuhinjah s pomočjo kuharskega osebja in svojih mentorjev, v okviru letošnje nadgradnje projekta Kuhnapato, v sklopu kampanje Dober tek Slovenija, pripravljali lokalno značilna, tradicionalna in ob enem čim bolj zdrava pustna ali kosila za svoje sošolce, podružnične šole in vrtce. "Dovolj je sive zime, naj bo pisano! Čim bolj moramo pogostiti pusta hrusta, da bomo zimo uspešno pregnali in da bo letina dobra!" Gre za enega najpomembnejših praznikov, ki je veljal kot podlaga ali mejnik v letu (včasih so namreč prihod novega leta ali prebujanja narave, častili prav v dneh okoli pusta) in seveda kot vzvod za bogato kulinarično bero, ki so jo iz več ali manj le še ustnih virov svojih prednikov iztrgali osnovnošolci. Načini uskladiščenja mesa in mesnih izdelkov po zimskih kolinah, so morali omogočati uporabo nekaterih kosov vsaj do tega pomembnega praznika, ko je klet običajno bila dovolj hladna. Skoraj bi lahko govorili o pretiranem vnosu beljakovin v telo, ki pa ob brskanju po prehranski in predvsem kulturni dediščini, dobiva svoj »zato« ali odgovore na vzroke priprave jedi ali uporabe posameznih sestavin ob določenem času. Vse ima smisel in vse to je v času naših prednikov pomenilo logičen ali samoumeven način prehranjevanja in vzdrževanja telesne kondicije skozi vse leto, kar bi z drugimi besedami lahko opisali kot zdravje. Ker, kot vemo, meso skozi leto ni bilo na jedilniku vsak dan, tudi pozimi, razen v času kolin, zelo redko, si je telo od zime moralo opomoči, si nabrati energije in se pripraviti na delo v gozdovih, na njivah,… Ob tem ne smemo pozabiti, da seveda takoj po pustnih razvadah, s pepelnično sredo prične post, ki nas očisti vseh nepotrebnosti, viškov ali odvečnih dekagramov. Ker je danes (žal) v obilju vsega ob vsakem letnem času ali priložnostih, četudi bo pust masten okoli ust, nismo pozabili na zelenjavno – sadno protiutež, ki v nasprotju s tezami včasih, telesu zagotavlja energijo in zdravje.

 

OŠ Sv. Jurij, RogašovciOŠ Središče ob Dravi
OŠ dr. Bogomirja Magajne DivačaOŠ Gorje
OŠ Kozje 
 

 

Zdrava kosila tudi v januarju!

Osnovnošolci, vključeni v projekt Kuhnapato, v okviru kampanje Dober tek Slovenija, pod okriljem Ministrstva za zdravje in pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade RS, dr. Mira Cerarja, so tudi v letošnjem letu prijeli za kuhalnice. Kuhalnice, ki so večje od marsikoga od njih!, saj v letošnjem šolskem letu v šolskih kuhinjah pripravljajo zdravo tradicionalno kosilo za vse svoje sošolce, podružnične šole in pripadajoče vrtce, kar pomeni v nekaterih primerih tudi več kot 500 obrokov. Seveda sodelujejo s kuharskim osebjem posamezne OŠ in z namenom eni druge naučiti nekaj novega, ustvarjajo okusna, očem privlačna, lokalno značilna, zdrava polnovredna kosila, za katere recepte oblikujejo skupaj z mentorji in načrtovalci prehrane. Zadovoljstvo je neopisljivo, ko krožniki domala vseh jedcev (tudi takih, ki na šolska kosila sicer ne hodijo) ostajajo prazni, motivacija mladih k poseganju po zdravi, za letni čas primerni hrani iz lastne okolice pa daje zavidljive rezultate.

recepti-januar-2017.pdf

OŠ PrestranekOŠ Tončke Čeč Trbovlje
OŠ DornberkOŠ Simona Gregorčiča Kobarid
OŠ DobrovoOŠ Lipnica Kropa
OŠ F.S.Finžgarja LesceOŠ Krmelj
OŠ SostroOŠ Gorišnica
OŠ Središče ob DraviOŠ Vižmarje Brod

 

Praznično vzdušje s prazničnimi jedmi na slovenskih šolah..

Spletli smo vezi novih dimenzij... med otroci izven razredov, kjer tekmovalnost popusti, med otroci in kuharskim osebjem, učitelji.. Mladi kuharji so bili deležni ovacij, nasmehov do ušes, priznanj sošolcev in seveda praznih krožnikov z željo po še. Dokazali smo, da se zmore, na kakršen koli način že pač, tudi brez šolske kuhinje! Povezali smo nekatere kuharje, pridelovalce lokalne hrane, občinarje ali mestni svet, nacionalne parke, vključili naravne danosti okoli šol ali šolske vrtove, postregli z jedmi, ki si zaslužijo poklon. Skupaj smo naredili velik korak k spoštovanju dela ostalih, zdravi hrani, prisluhu in so-pomoči, kar vodi v samospoštovanje. Imeli smo prave kulinarične dogodivščine, tudi v decembru!

recepti-december-2016.pdf

 

Mali chefi v velikih šolskih kuhinjah

Oglejte si, kaj so otroci pripravili za svoje sošolce v novembru..naj se kakšna jed znajde tudi na vašem krožniku...
recepti-november-2016.pdf

Vsaka izmed osnovnih šol, priključena letošnjemu projektu Kuhnapato pod okriljem kampanje Dober tek Slovenija, je na Dan slovenske hrane razpolagala z neko dodano vrednostjo, kot spodbudo in poklon svojim šolarjem in v podporo promociji lokalnih kulinarično kulturnih značilnosti posameznega kraja. Tako smo zabeležili sodelovanje z malimi proizvajalci lokalne hrane, z bližnjimi kmetijami, nabiranje še zadnjega sadja ali zelenjave z dreves pred šolo ali šolskih vrtov, povezovanje s krajinskimi parki, vabila občinarjev ali mestnih svetov na kosilo, pa mentorstva priznanih lokalnih kuharskih mojstrov, sodelovanje z lokalnimi čebelarji in sirarji.

S solzami sreče, z nasmeški do ušes in ponosom, so skupine mladih kuharjev opazovale uživanje svojih sošolcev ob obroku, ki so ga na podlagi raziskovanja dediščine, lokalnih zakonitosti in zdrave prehrane, zasnovali in pomagali skuhati prav oni. Otroci kuharji so navduševali in motivirali vse svoje sošolce z nastopi in prezentacijami kosil dan prej, vabili preko šolskih radijev, motivirali tudi tiste, ki na kosilo sicer ne hodijo. Jedi so pripravljali po principu zdravega obroka (v večini enolončnice) in prav vsi so pojedli vse ter želeli še. Kot kaže, bodo kuhali vsaj vsak mesec ali pa celo vmes. Kujejo jedilnike in načrte za izvedbo.

 

Očitno besede: «naj postane otrokov vsakdan ali samoumevno« dobivajo podobo v praksi. Ustvarili smo pravo evforijo in spletli vezi novih dimenzij: med otroci izven razredov, kjer tekmovalnost popusti, med otroci in kuharskim osebjem, učitelji. Dokazali smo, da se zmore, na kakršen koli način že pač (s kuhinjo ali brez). Vključili smo naravne danosti okoli šol ali šolske vrtove, postregli z jedmi, ki si zaslužijo poklon. Skupaj smo naredili velik korak k spoštovanju dela ostalih, zdravi hrani, prisluhu in so-pomoči, kar vodi v samospoštovanje.

Imeli smo prave kulinarične dogodke!
Pa šele začetek je.

Otroci otrokom kuhamo zdravo tradicionalno kosilo!

Petek, 18.11.2016, Dan slovenske hrane je za projekt Kuhnapato pomenil tudi dejansko nadgradnjo poslanstva, ki ga že 6 let širi med slovenskimi osnovnošolci.

Na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje želimo oplemenititi aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti 2015 – 2025, z imenom Dober tek Slovenija.
Projekt Kuhnapato deluje pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja.


Da bi jo tudi v praksi seznanili z rezultati in posledicami našega dela, smo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc povabili na »ljubljansko kosilo«, ki ga je skupina mladih kuharskih mojstrov pripravila na OŠ Vižmarje Brod. Družbo so ji delali še podpredsednik ČZS Marko Alauf, ravnateljica Nevenka Lamut in mentorica skupine kuharjev Helena Videnič Sterle. Ogledala si je delo v šolski kuhinji, kamor so ta dan smeli stopiti osnovnošolci 40 šol vse Slovenije, ki so s pomočjo šolskega kuharskega osebja pripravljali kosila za svoje sošolce in učitelje. Za tem so mladi chefi postregli s kosilom: šmarnogorski ričet in ljubljanske skutne palačinke s pehtranom in medom ter pojasnili zakaj so si izbrali prav te jedi. Seveda gre za obujanje prehranske dediščine z upoštevanjem lokalne prisotnosti sestavin in letnega časa ter pripravo jedi, ki sovpadajo z lokacijo posamezne osnovne šole. Bila je priča glasnemu aplavzu in poklonu otrok vseh starosti, omenjene OŠ, ki so kosilo pojedli do zadnje drobtinice ali kot ministrica, želeli »repete«.


Na »mini« tiskovni konferenci, ki je sledila in kjer so ob številnih novinarjih, glavni izpraševalci bili otroci, smo izvedeli, kaj sama uživa za kosilo, koliko dnevnih obrokov svetuje otrokom glede na telesno dejavnost, da je ena njenih bolj priljubljenih jedi prav ričet in da bi svojo jed najraje poimenovala: »sprehod po vrtu«, ob sezonskih danostih seveda. Morda pa otroci prevzamejo nasvet in pripravijo jed ob naslednji priložnosti. Podarili smo ji knjigo, ki so jo ustvarili osnovnošolci Slovenije med 5. epizodo projekta Kuhnapato in sprejela jo je s solzami sreče v očeh.


S solzami sreče v očeh skupin mladih kuharjev ter z nasmeški do ušes, ponosom in veliko spodbudo za nadaljnjo pripravo kosila, se je tako končala prva epizoda priprave zdravega tradicionalnega ali lokalno značilnega kosila po nekaterih slovenskih osnovnih šolah. Ovacije, aplavzi zbranih sošolcev, učiteljev, predvsem pa poklon kuharjev, glasno mlaskanje ob hranjenju, spoštovanje truda sošolcev, ki nekateri še niso prerasli šolskih kuhalnic, so neprecenljiv trenutek, ki med mlado generacijo spleta prav posebne vezi na nekih novih dimenzijah. Izven šolskih klopi, kjer velikokrat gre za tekmovalnost, se ustvarja spoštovanje, prijateljstvo in predvsem odnos do dela, lokalne zdrave hrane, se motivira mladostnike k zdravemu načinu prehranjevanja, na njim bližnji način in že s prvo akcijo dosega nepričakovane rezultate.


Na OŠ, ki so se priključile letošnjemu projektu so »stvar« vzeli zares in prav na vsaki po svojih zmožnostih vključili neko dodano vrednost, kot npr.: motivirali k prijavi na kosilo tudi tiste otroke, ki sicer kosila v šoli ne jedo, uprizorili tržnico zdrave hrane v šolskih avlah, za pripravo kosila uporabili tudi gospodinjske učilnice, v proces priprave pogrinjkov in strežbe vključili dodatne skupine otrok, povabili občinske delavce in znane lokalne kuharje, ki so otrokom priskočili na pomoč pri preciziranju najfinejših okusov in sodobnega videza krožnika, kosilo pripravili tudi za sosednje vrtce,…. In to je šele začetek, saj se aktivnost mesečno (po odzivih nekaterih pa še pogosteje) nadaljuje vse do marca.


Zahvaljujemo se Ministrstvu za zdravje, ki nam je zaupalo in ponudilo izziv nadgradnje poslanstva projekta Kuhnapato, vsem partnerjem, ki nas spremljajo že od prvih korakov in ki so v projekt verjeli, ko nobeden od nas ni vedel, v kaj se bo razvilo gibanje Kuhnapato, medijem, ki nam pomagate glas o odličnih slovenskih jedeh širiti med javnost, vsem kuharjem in etnologom, ki nam pomagate z verodostojnimi informacijami, predvsem pa učiteljem v vlogi mentorjev mladih kuharskih nadobudnežev, ki s primerno motivacijo zdrav način prehranjevanja počasi sprejemajo za svoj vsakdan in to prenašajo na svoje vrstnike.


Dober tek Slovenija!