Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

 

Praznik slovenske hrane, tradicije in zdravja

»Učitelca, riblem pa riblem toti korenček, pa ga je vedno več«

Dan slovenske hrane, 17.11.2017 je pomenil uradni začetek projekta Kuhnapato, ki že drugo leto na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje deluje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, letos pa tudi z glavnim pokroviteljem Spar Slovenija.
Aktivnosti na 52 vključenih slovenskih osnovnih šolah pa so se dogajale vse od ponedeljka 13.11.2017, ko so bodisi za vajo ali pa že »zares« otroci otrokom stregli zdrava tradicionalna kosila in tako svoje vrstnike spodbujali k zdravemu načinu življenja. Stopili so v šolske kuhinje in s pomočjo šolskega kuharskega osebja ter v sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane zasnovali obroke, ki temeljijo na tradiciji lastnega kraja, zaznamujejo letni čas in z njim povezane običaje (tokrat Martinovo, koline), predvsem pa so prilagojeni današnjim potrebam telesa ter omogočajo ali spodbujajo mladino k vsakodnevni telesni aktivnosti.

na OŠ Središče ob Dravi


Vendar je to le grobi opis vsega, kar se je dejansko dogajalo – ne le v šolskih kuhinjah. Lahko bi rekli, da so nekateri »šolsko« povezali aktivnosti, dodali inovativne pristope animacije, dovolili med -vrstniški vpliv, postavili grajenje pristnih odnosov v ospredje, dvignili kulturo prehranjevanja, raziskovali dediščino na različne načine in pri različnih predmetih, gibanju dali pomen in obliko ter ustvarjali najsodobnejše pristope spoznavanja lokalne hrane in njenih vplivov na telo in okolico…
Marsikdo od mladih kuharjev pa je tudi pogumno stopil pred kamere in zavoljo vzgoje staršev in spodbude vsej slovenski javnosti pojasnil pomen in poslanstvo našega dela. Nastopi so bili seveda obogateni s spretnimi kuharskimi prijemi in izdelki, ki bi jih lahko ponosno postavili v slovenske gostilne.

 na OŠ Sostro

Utrinki:
Na OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, ali v kraju, ki Slovenijo trenutno postavlja na kulinarični zemljevid sveta na najvišjem nivoju, se čuti pripadnost tradicionalnim jedem in predvsem postopkom priprave, ki ga zapovedujejo njihove none, že med šolskimi klopmi. S »kraljico«, kot pravijo soški postrvi, krompirjevko in sladkim zeljem so le štirje nasmejani sedmošolci, kot tradicionalno zdravo kosilo, postregli skoraj 400 otrokom. Šolski kuharji so bili le asistenti.

 

Lahko bi rekli, da so na OŠ spodnja Šiška šolsko upoštevali vse zastavljene cilje projekta in jih vpletli med različne generacije, jih povezali in animirali na starostnim skupinam razumljiv način ali otroci otrokom preko med vrstniške komunikacije in animacije dopovedali, kako pomembno je celostno razumevanje potreb in delovanja telesa. Projektu so dali višji pomen ali izziv vsem vpletenim, da svoje aktivnosti oplemenitijo v duhu celovitega pristopa zdravega načina življenja in razmišljanja! »Devetarji« s prvošolci izdelujejo čebelice, pripravljajo igro o čebelnjaku, v sosednji učilnici se izdelujejo plakati z miselnimi vzorci o završkih hrane, v tehnični učilnici izrezujejo košare za sadje - iz lesa, drugi v računalniški snujejo recepte s sezonsko hrano, pa med fiziko in kemijo: ali veste, kakšno pretočnost ima med in kako deluje na elektrode ali katode? Naprej ali pa zelo nazaj se podajo v telovadnici: umirjanje z gibanjem - pozdrav soncu ali tako oboževana joga!!, da o kuhanju sploh ne govorimo! Z odmevom Martinovanja h kolinam, a zdravo in okusno kosilo so postregli, kot bi bili v odlični gostilni.

 

Najbolj nazorno, tako rekoč »iz prve roke« in doživeto, opisuje proces sporočilo učiteljice, mentorice, ki pa seveda ni osamljen primer. Navajamo:


»Neverjetno se mi zdi, da so tako zelo skromni. Le pohvala in aplavz.., pa je zanje njihov celodnevni trud (oz. upam si trditi, da zanje skoraj garanje, ker razen 20 minutnega odmora za malico v 8 urah dela v kuhinji, niso sedli niti za minuto!) nagrajen.«
»Naši učenci so nad projektom in kuhanjem na sploh zelo navdušeni, število zainteresiranih otrok je vedno večje. Kot sem že omenila, smo na OŠ Gorišnica v vseh razredih (od 1. do 9.) in tudi v Vrtcu Gorišnica kar 2 dni zapored namenili zdravi, lokalni in tradicionalni prehrani.
V petek, 17. 11. 2017, smo postrežbo tradicionalnega zajtrka popestrili še s kulturnim programom (za odlično vzdušje so poskrbeli pevci mladinskega pevskega zbora, ki so ob harmonikarski spremljavi v šolski jedilnici zapeli Slakovega Čebelarja, učence so nagovorili tudi čebelarji domačega čebelarskega društva, kuharska ekipa Veselih Štajercev pa je vse učence tudi javno povabila na tradicionalno kosilo).
Učenci (člani kuharske ekipe Veseli Štajerci) so ves dan, tj. od 7. do 15. ure preživeli v kuhinji, kjer so poleg samega kuhanja kosila pomagali poskrbeti tudi za vsa ostala opravila, ki spadajo v kuhinjo (pospravljanje, čiščenje, razdeljevanje hrane …).
Tisti, ki so bili prvič prisotni pri tovrstnem kuhanju, so si pridobili nepozabne izkušnje, povedali so, da si niti približno niso predstavljali, kako naporno je delo šolskih kuharjev in koliko zelenjave je potrebno pripraviti (olupiti in narezati oz. naribati), za pripravo 120 kosil. Eden izmed fantov je po dobrih 60 minutah lupljenja korenja rekel: »Učitelca, riblem pa riblem toti korenček, pa ga je vedno več, namesto vedno manj. Kaj mi kuhamo za 3 šole al samo za našo?!«
Skratka … ob koncu delovnega dne so povedali, da so nad delom v kuhinji navdušeni, s svojim končnim izdelkom – kosilom – nadvse zadovoljni, celo pomivanje posode je zanje po novem zabavno opravilo.
Za svoj trud so že bili nagrajeni – prvič, ko jih je med kuhanjem v kuhinji obiskal ravnatelj, drugič pa ob koncu dneva, ko so bili deležni bučnega aplavza (nekateri učenci so celo vstali od mize) učencev v jedilnici, ki so jedli »njihovo« kosilo. Dokaz, da je bilo kosilo zares odlično, je tudi precej manjša količina zavržene hrane pri kosilu, kot je sicer.
Skratka … uživali smo vsi, imeli smo se nadvse lepo in zabavno, delo smo (po naši oceni in oceni vseh, ki so jedli kosilo) odlično opravili, zdaj pa smo že v tako hudem delovnem zagonu in polni delovnega elana, da idej, kaj in kako pripraviti prihodnjič, sploh ne manjka.
December bo pri nas precej pester, kuhali in pekli bomo za dogodke, ki se bodo v veselem decembru vrstili teden za tednom.«

 

 

Razpisna dokumentacija za šolsko leto 2017 / 2018

Tudi v letošnjem šolskem letu bodo osnovnošolci Slovenije vihteli kuhalnice. Pred nami je projekt, ki bo postregel z atraktivnimi vsebinami, ki sledijo zadnjim kulinaričnim trendom in prizadevanjem ohranjanja lastne tradicije na krožniku, v sodobnih - zdravih različicah, tudi "reciklaže včerajšnjega kosila" z namenom zmanjšanja zavržkov hrane. Zasnovali smo aktivnosti, prilagojene otrokom, z željo po motivaciji, da bi zdrav način prehranjevanja postal njihov "vsakdan", da bi tudi na domačih krožnikih bile lokalno značilne, sezonske jedi. Ob enem si prizadevamo spodbuditi mladostnike in vse tiste, ki skrbijo za otroško prehrano k uporabi raznolikih sort zelenjave in sadja ter s temi in mnogimi ostalimi prijemi dvigniti kulturo prehranjevanja.


V letošnjem šolskem letu se določene aktivnosti, povezane s projektom KuhnaPaTo selijo tudi v manj formalna okolja, Centre šolskih in obšolskih dejavnosti.

 

Projekt sofinancira:Delujemo v skladu z Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti 2015 - 2025

 

OSNOVNE ŠOLECŠOD
razpis_kuhnapato_dober-tek-slovenija-2017_18.pdfkuhnapato_cod_dober-tek-slovenija-vabilo-k-sodelovanju.pdf
prijavnica-kuhnapato_dober-tek-slovenija_2017_2018.pdfprijavnica-kuhnapato_cod_-2017_2018.pdf
 porocilo---kuhnapato_csod_-2017_18.pdf