Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuhnapato na EU Embassy's Open House Day 2017

14. maj

Delegacija EU v ZDA in veleposlaništva držav članic EU v Washingtonu so 13. maja 2017 priredile že 11. dan odprtih vrat ali t.i. EU Embassy's Open House Day. Dan, ko si vsaka država po svoje prizadeva na kar se da atraktiven način privabiti številne potencialne obiskovalce svoje dežele. Slovenska ambasada v Washingtonu je z odliko predstavila del svoje kulture v povezavi s tradicionalno hrano in pijačo, pesmijo in šegami ter aktivnosti, ki so navdušile skoraj 3000 obiskovalcev.


S projektom Kuhnapato smo že tretje leto imeli čast popestriti dogajanje na ta dan in z jedmi naše prehranske dediščine navduševati obiskovalce. Tokrat smo se posvetili Primorski regiji, ki je tudi sicer bila v ospredju pri raznolikih predstavitvah v prostorih slovenske ambasade. Kot mlade promotorke tradicionalnih primorskih prigrizkov v modernih oblikah so nastopile: Zala Gruntar, Urška Vidmar, Tanaja Odar in Taša Ličen z mentorico Petro Ušaj iz OŠ Šturje Ajdovščina. Naj spomnimo, da omenjena šola v projektu Kuhnapato sodeluje že 6. leto in da svoje poslanstvo opravlja z odliko, saj smo skozi leta spoznali dobršen del najzanimivejših jedi njihovih non, ki bi sicer odšle v pozabo. Z njimi so nenazadnje navdušile številne lokalne gostince, ki na svojih krožnikih tudi zavoljo njih ponovno ponujajo polento, šelno, razne toče in mineštre..


Tako se je ponovno zgodila Slovenija v malem, v duhu odlične energije, številnih prostovoljcev, ki so ponujali kranjsko klobaso, potico, zavednih Slovenk, živečih v ZDA, ki so zvijale štrudle, harmonikašev in kurentov ter številnih ostalih slovenskih dobrot, ki so na kakršen koli način povezani s tradicijo in kulturo. In seveda polenta s pršutovim točem ali pečena s sadjem, pa bleki polnjeni s šelnovo omako na mizi mladih predstavnic projekta Kuhnapato. Odlična organizacija dogodka s strani slovenske ambasade bo pustila pečat med prebivalci Washingtona in okolice še dolgo.


Hvaležni Uradu vlade RS za komuniciranje, ki je za namen promocije tradicionalne slovenske kuhinje v Ameriki izdal knjigo z recepti iz projekta Kuhnapato, v angleškem jeziku in Slovenski turistični organizaciji, da so nam omogočili pot na odgovorno misijo, predsedniku vlade RS dr. Miru Cerarju, ki je podprl projekt in Ambasadi RS v Washingtonu za vso podporo in pomoč pri organizaciji letošnjega, še odgovornejšega, glasnejšega in pomembnejšega projekta v ZDA.

 

Za vse nas je bila ponovno nova, izjemna izkušnja, ki bo pripomogla h kvalitetnejšem delu na področju izobraževanja mladine o lastni prehranski dediščini in z njo povezanim zdravim načinom življenja.