Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Postne jedi ali kako uporabiti vse dele repe

24. mar

 Prav tako, kot prazniki, ima »kulturno« težo predpraznično obdobje. Včasih logično sledenje potrebam telesa in zagotavljanje zdravja, je danes sicer prešlo v »modo«, kjer v ospredje postavljamo praznike, a telesa nanje ne pripravimo. Govorim o pred-prazničnih ali postnih jedeh, bolj ali manj pozabljenih, ki se vračajo v gastronomske strategije regij.
Besedo »avtohtono« je treba uporabljati previdno, saj so slovenske tradicionalne jedi v večini plod migracij, zapuščine trgovskih poti skozi deželo in spreminjanja meja. Lažje govorimo o avtohtonih sortah (sestavinah), težje o jedeh.
Pa vendar bi si upali izpostaviti nekaj njih, povezanih z REPO. Smo namreč neka oaza, kjer se repa uporablja bolj, kot kjerkoli. Načelo gospodarnosti, uporabe sestavin, ki so se še najdlje ohranile v kleteh (brez hladilnikov) in postnega obdobja, nam ponuja nekaj zanimivosti, med katerimi bi izpostavili štiri.
Vsaka na svoj inovativen način uporabi ta okusen »sadež« - v skladu z zakonitostmi lokalne kulturne dediščine. Vsaka iz drugega konca Slovenije, skupno jim je to: da sodijo med nekdanje postne jedi, ki niso manjkale v tem obdobju in je njihova osnova repa.

 

ALELUJA 

3 l vode, kjer se je pred tem kuhala šunka ali klobasa
Jušna zelenjava: 1 korenček, pol kolerabe, majhen por, košček gomolja zelene in korenine peteršilja
20 dag posušenih repnih olupkov
Sol, poper

Zakuha ali usukanci:
3 jajca
20 – 25 dag moke
2 žlici ocvirkov za na vrh

1.Če smo na vrtu imeli repo in jo z namenom uporabe olupili, smo olupke 2 – 3 mesece sušili na peči (tako so delali včasih, danes se postopek s pečico ali sušilnikom lahko skrajša)
2.Suhe repne olupke pred uporabo za vsaj 3 – 4 ure namočimo v vodi.
3.Po tem, ko smo skuhali velikonočno šunko ali klobase, smo prihranili vodo.
4.Prelijemo jo v čist lonec in zavremo.
5.Zelenjavo olupimo in jo narežemo na kose.
6.Dodamo jo vreli vodi in kuhamo 20 minut.
7.Nato jo izvzamemo iz vode in v vodo damo repne olupke ter začinimo (sol zaradi slanosti šunke običajno ni potrebna).
8.Zelo počasi kuhamo 40 minut, da se olupki skoraj razidejo.
9.Zelenjavo z vilicami spasiramo in jo ob koncu kuhanja vrnemo v juho.
10.Med tem pripravimo trdo testo, iz katerega ročno naredimo usukance: jih sukamo med dlanmi, da nastanejo drobni svaljki.
11.Zakuhamo jih v juho in počasi kuhamo še 15-20 minut, da se malce razkuhajo in tako juha postane gostejša.
12.Ponudimo lahko z vročimi ocvirki.

 

VIŠČA

šop repnih listov
30 dag fižola
50 dag krompirja
15 dag pancete
2 žlici koruznega zdroba
2 žlici oljčnega olja
5 strokov česna

Priprava:
1.Namočen fižol, repne liste in krompir skuhaj ločeno.
2.Nato vse sestavine združi in jih pretlači.
3.Na olju popraži panceto.
4.Ko je zlato zapečena ji dodaj česen in koruzni zdrob ter ju praži še nekaj minut.
5.S koruznim prežganjem zabeli mineštro ter jo posoli.

 

JEŠPRENKA S TROPINKO ALI REPINKA

60 dag kisle repe, shranjene v tropinah
10 dag kuhanega fižola
10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti
8 dag ječmena
četrt gomolja zelene
3 debelejše rezine pršuta
oljčno olje
2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra

1.Ješpren namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se malce zmehča.
2.Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke.
3.V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješpren in zalijemo z vodo.
4.Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.
5.Repo olupimo in jo naribamo.
6.V drugi posodi kuhamo repo, začinjeno z lovorjem, poprom in soljo.
7.Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.
8.V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen.
9.K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo.
10.Zelo počasi kuhamo še 5 – 7 minut in za tem še nekaj časa pustimo stati, da se okusi povežejo.


LOŠKA SMOJKA
4 – 5 svežih glav repe
30 dag prosene kaše
5 dag skute
5 dag kisle smetane
1 jajce
ocvirki ali zaseka za zabelo
sol, mleti poper, česen, mleta kumina

1.Repo olupimo in skuhamo v slani vodi, nato jo izdolbemo na sredini za vnos prosene mase.
2.S slanem kropu skuhamo proseno kašo in odcedimo.
3.Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami.
4.Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.
5.Pečemo v naprej segreti pečici na 180 stopinj, približno 30 minut, da zlato porumenijo.
6.Postrežemo zabeljene z ocvirki ali zaseko.