Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Šolarji Washingtona jedli slovenske jedi!

10. maj

Mednarodni dan hrane, 10. maja 2017 obeležuje Washington DC že četrto leto. Tokrat smo s projektom Kuhnapato ta dan, ki je bil s strani županje Washingtona Muriel Bowser proglašen za Dan slovenske hrane, izvedli na pobudo Ambasade RS v Washingtonu, v sodelovanju z DC Public School v 113 javnih šolah Washingtona in slovenske tradicionalne jedi ponudili 50.000 učencem.

V kuhinjah tamkajšnjih šol so postregli s frtaljo za zajtrk, šelinko s polento za kosilo in solato s kuhanim mesom za popoldansko malico. S skupino otrok iz OŠ Šturje Ajdovščina, vključenih v projekt Kuhnapato smo nekaj tradicionalnih slovenskih jedi tudi v praksi približali otrokom Harriet Tubman Elementary School.
Na svečani jutranji proslavi ali otvoritvi akcije o promociji Slovenije in njene tradicije na krožniku, je prisotne nagovoril veleposlanik RS v Washingtonu dr. Božo Cerar, pozdrav v spodbudo je dodala ravnateljica šole ga. Delbar, ki je prisotnim prebrala županjin razglas o dnevu slovenske hrane. Po ameriški, so otroci tamkajšnje šole zapeli še slovensko himno, kot bi jo prepevali vsak dan. Skupaj smo si ogledali film o Sloveniji. Z obiskom nas je počastila ga. Kate Ireland, direktorica programa globalnega izobraževanja DCPS ter njene sodelavke ga. Jillian Flood, ga. Ruth Wright in Kayla Gatalica.
Učenke iz Ajdovščine: Tanaja Odar, Urška Vidmar, Taša Ličen in Zala Gruntar ter mentorica Petra Ušaj so otrokom šole, ki je letos vključena v Embassy Adoption Program predstavile nekaj zanimivosti posameznih slovenskih regij z njihovimi kulinaričnimi značilnostmi. Slovenske obroke so za šolarje Washingtona v sodelovanju z nutricionisti in projektom Kuhnapato pripravili Sodexo Magic Team in DC Central Kitchen. Počaščeni smo bili priča uživanju slovenskih obrokov več kot 500 otrok in njihovih učiteljev ter opazovali navdušenje nad zdravo slovensko tradicijo tudi v Ameriki.


Za ta namen zasnovana knjiga s 65 recepti slovenske prehranske tradicije, izvzetih iz 5 letnega dela projekta Kuhnapato, ki smo jo izdali na pobudo in s pomočjo Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje, je pospremila današnji dogodek na vseh, v aktivnost vpletenih šolah. Dosegljiva v šolskih knjižnicah pa bo na voljo za nadaljnje ustvarjanje okusnih slovenskih jedi v šolskih in ostalih kuhinjah Washingtona. Zahvaljujemo se za poslanico predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja, ki je častni pokrovitelj projekta Kuhnapato, saj nam je vsem ponudila dodatno spodbudo za promocijo Slovenije in njene prehranske dediščine mladostnikom in ostali javnosti tega dela Amerike.


Da bi okrepili ročne spretnosti pri pripravi vipavskih dobrot, so Šturke z otroci razreda ge. Geenglass uprizorile pravo malo kuharsko šolo in skupaj so pripravili z zeleno in zelišči polnjene bleke ter s sezonskim sadjem obložene polentine hribčke. Vse to so kasneje ponudili mlajšim in starejšim sošolcem kot predjed slovenskega kosila ali za poobedek.


Okus po Sloveniji bo med šolarji Washingtona ter posredno ostalo javnostjo odmeval še dolgo na najokusnejši način.