Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

Muesliji

Tiramisu...  hrana  za  grofe

Žal popolnoma točno geografsko poreklo ni znano, saj si izvor te edinstvene sladice lastijo tri italianske pokrajine, ki se do danes še niso dogovorile za lastnino. Gre za Toskano, Piemonte in Benečijo.
V povezavi s sladico, ki je dobila svetovni sloves, so povezane številne legende, ki so zabrisale realni izvor in vzrok tega. Vse pa v svoji vsebini na kakršenkoli način omenjajo osnovno lastnost Tiramisu-ja, ki naj bi služil, kot afrodiziak.

 

Legenda, ki so jo sprejeli za uradno, želi rojstvo Tiramisu-ja postaviti v Sieno. V 17 stoletju naj bi to izredno sladico prvič pripravili vojvodu Toskane Cosimu de Medici, enemu izmed najpomembnejše vladarske družine tega časa. Kuharji, ki so snovali sladico, so želeli z njo poosebiti duh ali karakter vojvode: veličastno, vendar preprosto, neosladno, odličnega, prefinjenega okusa. Sprva so Tiramisu poimenovali Vojvodova juha, v čast Cosime dei Medici.

Prav vojvoda ga odpelje v Sieno, od koder se sladica razširi po vsej Italiji. Ajbolj priljubljen je bil med plemstvom, ki mu je pripisovalo lastnost afrodiziaka, od takrat in tam pa izvira ime »Tiramisu«, kar pomeni v prevodu »Dvigne me gor«.

Manj uradna legenda pa parvi, da je Tiramisu izumil kuhar iz Torina v čast grofu Bensu iz Cavourja, v namen podpiranja grofove težke naloge: poenotenju Italije.

Tudi regija Veneto ima svojo verzijo. Osnovali naj bi ga namreč v Trevisu, v restavraciji blizu bordela, kjer naj bi služil svoji osnovni vlogi: »Dvigni me gor«.

Oboževali so ga grofje, plemstvo in tudi danes lahko rečemo, da je kraljevska sladica. Zato se razvajajmo, črpajmo energijo in uživajmo ob vsakem grižljaju posebej, ko slastni zalogaj potuje od ust do želodca..

 

Recept najdeš na Nepresladko.