Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

Enostavno ... čebula...

Pod povečevalnim steklom lahko iščeš recept, kjer čebula nima vsaj stranske vloge.. Sploh ni važno, če je surova, kuhana, pečena, ocvrta, vložena, polnjena… glavno, da je, saj bi brez nje življenje bilo pusto… vsaj tisti del v ustih..

Le kako jo obdelati za v usta?! Nič lažjega!


Vsepovsod


Ne glede na katerem koncu sveta se nahajaš, poznajo jo vsi, uporabljajo pa jo na tisoč načinov (če ni to premalo). Vsaka pokrajina se rada pohvali s specialiteto, kjer čebula nikakor ne manjka. Tako jo najdemo kot prilogo, v solati, v juhah le za okus ali v večini, v omakah – in ne samo mesnih jedeh, pogačah, pizzah, rižotah, testeninah, nepogrešljiva pri hrani z žara in ne-nazadnje jo uživamo kot zdravilo.

 

Kaj in zakaj potrebuje telo, pa najdeš tukaj.

Vseh barv


Najraje imam mlado.. še z majhnimi glavicami. Vendar pozor! Poje se cela, vitamini so tudi v steblu..

Sicer pa pri nas poznamo:

  • šalotko, ki jo grizljamo surovo kadarkoli
  • belo čebulo, ki je najboljša surova k pečenemu mesu
  • rdečo čebulo, ki jo uporabljamo največ v solati ali v omakah
  • rjavo ali rumeno čebulo, ki ne sme manjkati v juhi

Sorte in z njimi recepti se vsako leto širijo, dopolnjujejo in nadgrajujejo.

 

Že od nekdaj


Korenine čebule segajo pred bronasto dobo, ko je bila ena od redkih in zato glavnih prehrambenih elementov.
Svoj razcvet doživi v starem Egiptu, kjer so jo gojili skupaj z večjim bratom: porom in manjšim: česnom. To je bila glavna sestavina hrane za graditelje piramid. Egipčani so čebulo častili zaradi njene strukture: obleka na obleko, kar simbolizira večno življenje.
V antični Grčiji je čebula bila glavna hrana športnikov. Z njo so si izboljševali kri.
Rimski gladiatorji so si s čebulo natrli mišice, da so dobile svojo pravo obliko.
V srednjem veku so s čebulo plačevali najemnine in jo poklanjali kot pomembnejša darila. Zdravniki so jo predpisovali v namen zdravljenja črevesa in erekcije ter lajšanje glavobola, kašlja, bolečin pri kačjem ugrizu in izpadanja las.
Sicer pa so jo že uporabljali kot barvilo.

 

Postopek na vrtu je otročje lahek.

Zdrava ko hudič


Raziskave kažejo, da ima čebula izjemne zasluge za zdravje telesa in duha.. Jejmo jo preventivno, saj je vsaka kurativa boleča.. Če pa že, pa je nepogrešljiva je, ko se nas loti prehlad, telesu izganja nepotrebni holesterol, je priljubljeni antioksidant, predvsem, ko govorimo o šalotki, nekatere študije namigujejo, da pomaga pri zdravljenju raka v glavi in vratu, znižuje krvni sladkor in pomaga pri alergijah. Z njo si pomagamo izboljšati prebavo in ozdraviti mehur. Ponekod s čebulo lajšajo otekline po piku čebele ali pa jo dajo kar na brazgotino. Je namreč neusmiljen borec proti bakterijam. Imenujemo jo tudi naravni antibiotik.

V sebi ima vitamine in minerale in če jo ješ, jih imaš v sebi tudi ti: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, K, Kalcij, Železo, Magnezij, Kalij, Natrij, Cink, Fosfor, glukokinin, vlaknine, ogljikove hidrate, nenasičene maščobe, proteine in vodo.

Zakaj jočeš?


…ker režem čebulo!!! Zato, ker čebula vsebuje določene encime, ki mirujejo, dokler čebulo pustiš pri miru. Ko pa zarežeš vanjo, se dve vrsti encimov povežeta in te s skupnimi močmi napadeta. Ustvarita namreč plin, ki deluje na žleze solznice in tako povzroči jok v obdobju lakote. Res, da čebula varuje nas, vendar ima očitno sama močen samoobrambni mehanizem…
Pretentati čebule ne moreš, lahko pa omiliš jok, tako, da upoštevaš postopek:
1. Čebulo pred rezanjem ohladiš, saj na tak način encimi malce zakrknejo in tako reagirajo z zamudo.
2. Jo narežeš z izjemno ostrim nožem, da čim manj drezaš v encime.
3. Se lotiš korena čebule na koncu, ker je tam glavni bataljon encimov.
4. Si nadeneš največja možna očala, ki jih najdeš.
Vsekakor pa je tudi jokat včasih zdravo, če ne od žalosti, pa od čebule…

 

Postopek je pol poti!

Črna čebula

Gre za semena, ki v bistvu nimajo veze s čebulo. Le semena so podobna čebulnim semenom, vsekakor pa gre za izjemno podoben okus. Največ semena črne čebule najdemo v indijski kuhinji, ki je ena od kraljic okusov. Tako jih umestimo lahko v zelenjavne jedi, solate, juhe, mesne jedi, enolončnice.. in povsod, kjer nam okus čebule ne sme manjkati. Ker je seme precej aromatično, še posebej, če ga malce popečemo, kar se priporoča, ker je okus pristnejši, moramo paziti, da ga ne uporabimo preveč.

Seme črne čebule pa je nepogrešljivo pri zdravljenju bronhitisa, oslovskega kašlja, astme, deluje kot antioksidant proti rakavim obolenjem, pomaga pri sladkorni bolezni, boleznih srce in ožilja, revmatizmu in na splošno pomaga ohranjati dober imunski sistem.