Aktivnost

 

Reportaže

Knjige

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Žur

Se še spomnite receptov svojih prababic ali starih vaških kuharic? So vam znani okusi iz otroštva in ali veste zakaj so nekatere jedi bile le praznične, druge posledica gospodarnosti v po-prazničnih obdobjih ali pa na vsakdanjem jedilniku, vedno v malce drugačni obliki? Znate sestaviti okusen obrok le z lokalnimi sestavinami, pogojenimi z letnim časom, morda nabranimi okoli hiše? Naj vam bo izziv: pripraviti jedi svojih prednikov tudi na sodoben način, v skladu z zadnjimi kulinaričnimi smernicami! To vse so naredili..in še delajo otroci slovenskih osnovnih šol z raziskovanjem svoje prehranske dediščine in z njo ozaveščajo svojo generacijo, starše in preko medijev vso slovensko in tujo javnost! In vsa njihova odkritja so zbrana v 5ih knjigah, ki izidejo na podlagi tekmovanj otrok v pripravi jedi lastnih prednikov. Pri osvajanju znanj jim pomagajo priznani kuharski mojstri, od katerih bi si jih kar nekaj zaslužilo Mihelinovo zvezdico.

 

Domača kuhna pa to 1,2,3,4,5

 

Ohranjanje kulturne in prehranske dediščine, kar je edini temelj za gradnjo lastne gastronomske poti, povezane s kulturo naroda in njegovimi značilnostmi v naprej, sodi med temeljne motive človeštva, ki spodbuja razvoj kulture, turizma, gastronomije, ki danes sodijo v sam vrh svetovnih prizadevanj. Agresija globalizma na teh področjih je namreč izjemno močna in se kaže v odnosu mlade generacije do lokalne hrane »brez ovitkov« in posledično splošne kulture prehranjevanja.

Iz vlaka pozabe nam je uspelo iztrgati preko 1500 jedi, povezanih s kulturo bivanja naših prednikov, ki bi jih sicer zanemarili. Uporabili smo najrazličnejšo lokalno pridelano hrano, med katero so se znašle certificirane jedi ali sestavine (z geografskim poreklom, tradicijo ali višjo kakovostjo), lokalno značilna hrana, pridelana pri lokalnih proizvajalcih, na kmetijah, v šolah ali sezonska, nabrana na okoliških travnikih.

Naroči na: info@kuhnapato.si ali tukaj. (plačilo po povzetju)

 

šolsko leto: 2011/2012šolsko leto: 2012/2013

jedi na žlico in sladice

cena: 20,99 eur

jedi sladkovodnih rib, močnate jedi in prigrizki

cena: 20,99 eur

Več o knjigi...Več o knjigi...
  
šolsko leto: 2013/2014šolsko leto: 2014/2015

enolončnice, močnate jedi in prigrizki

cena: 20,99 eur

lokalno značilne jedi iz žit, kaš, mlečnih izdelkov in prigrizki

cena: 14,99 eur

Več o knjigi...Več o knjigi...
Dobro jutro 9.39 ura 
Slovenske novice.si 
  

 

šolsko leto: 2015/2016 

Nekaj nasvetov, receptov in opisov kulturnega ozadja priprave jedi v zgodovini...

Tukaj 

jedi naših prednikov po njihovo in po naše..v najsodobnejših oblikah, ter pozdravi iz kuhinje velikih - malih kuharskih mojstrov 
cena: 14,99 eur 
Več o knjigi...